Mingl kutak arhiva

Karbonel, kralj mačaka

Karbonel, kralj mačaka

Ove nedelje vam predstavljam dečji roman koji se sada teže nalazi u knjižarama, ali, ukoliko ste dovoljno srećni, naći ćete ga. Jedna od priča poteklih iz pera Barbare Slej, vraća svakog čitaoca u najbezbrižnije doba života, bez obzira koliko je od tada prošlo.

Desetogodišnja devojčica Rozmari koja živi samo sa majkom u više nego skromnom stančiću ostaje na letnjem raspustu. Ionako pomalo potištena zbog stalnog nedostatka novca i slobodnog vremena koje ne zna kako da ispuni, prima još gore vesti. Njena majka će tri nedelje morati da radi kao krojačica u kući bogate mušterije udaljenoj oko osam kilometara od grada. Ipak, Rozmari se ne predaje već odlazi na pijacu da kupi metlu kako bi krišom zaradila novac od čišćenja koji će nakon raspusta predati majci, ne sluteći u kakvu će se avanturu upustiti. Kupuje metlu, ali ne onu koju je želela, već staru veštičinu i uz nju dobija mačka princa. Uz to dobija priliku da vidi vilu u kojoj radi njena majka, jer je pozvana da se igra sa nestašnim nećakom gazdarice. Simpatična devojčica svojim jednostavnim načinom života uspeva da zainteresuje živahnog Džona i on joj postaje verni prijatelj u misiji oslobođenja njenog mačka. Tokom prve tri nedelje raspusta oni traže neophodne stvari za raskidanje neme čarolije kojom je Karbonel začaran, i konačno ga oslobađaju na vreme da prekine krvoproliće i uspostavi red u svom mačjem kraljevstvu. Rozmari time gubi vlasništvo nad svojim ljubimcem, ali ostaju nemi prijatelji, dok se prijateljstvo sa Džonom nastavlja, a u celoj priči profitira i njena majka, koja uvučena u njihove dogodovštine na kraju postaje šef garderobe dramske trupe i dobija komforan stan u kome njih dve žive srećnim životom još dugo.

Vrednost novca u ovoj priči devalvira brzinom svetlosti jer su u fokusu vrednosti mnogo veće od njega: ljubav, prijateljstvo, nesebičnost, iskrenost, briga za drugoga. Zdrav odnos majke i ćerke i toplina koju stvaraju sami ljudi u svom domu nepobitno privlače pažnju kao nešto u uglu srca, nešto zaboravljeno, a neprocenjivo. Ispravno odgojena, ispunjena ljubavlju i okružena brigom njene požrtvovane majke, Rozmari predstavlja sve ono čemu se u detinjstvu radujemo, i čega uvek treba da se sećamo.

Potražite ovu knjigu, tragajte za njom, ali je obavezno nađite. Ne zaboravite da se značajne lepote i sreća kriju u malom. Pročitajte knjigu i iskažite svoju ljubav prema roditeljima, ponudite svoje prijateljstvo nekome, budite iskreni i višestruko će vam se vratiti.


Autorka: Ana Zdravković

Najnovije