Mingl kutak arhiva

Sapun pre sapuna

Sapun pre sapuna


Priča počinje u vreme Grka i Rimljana koji tada nisu znali za sapun. Kako bi otklonili štroku s kože koristili su pesak, kamen plovućac ili pepeo. Posle kupanja mazali su se uljem, koje bi kasnije zajedno s prljavštinom ostrugali s tela pomoću metalne spravice slične češlju. Odeću su prali samo vodom.

Postupak „sapunifikacije” poznat je barem 5000 godina. Vavilonci i Egipćani kuvali su mast s pepelom (koji je bogat alkalnim solima) dobijajući tako čvrstu smesu koja može da ukloni nečistoću s kože i odeće. Nije slučajno što reč „sapun”, prema rimskoj legendi, potiče s planine Sapo, mesta gde su se prinosile životinjske žrtve. S ovog područja kiša je, prelazeći preko doline, donosila mešavinu životinjske masti, loja i pepela sve do obala Tibra. Ovde su žene sakupljale glinastu masu i koristile je za pranje veša. Zanimljivo je da su za čišćenje grube vune upotrebljavale mokraću.

U srednjem veku, zahvaljujući obilnim količinama maslinovog ulja, Italija, Španija i Francuska počele su da proizvode sapun. Evropske sapundžije kuvale su ulje i pepeo, ali njihov proizvod nije bio široko rasprostranjen zbog visokih poreza.

Kada je 1791. godine francuski hemičar Nikolas Leblank izmislio sodu (bolji izvor alkalnih soli od pepela) započela je industrijska proizvodnja sapuna. Sedamdeset godina kasnije, 1861, još jedan hemičar, Mišel Ševerul došao je do značajnih otkrića vezanih za masti. To je pomoglo Belgijancu Ernestu Solvaju da osmisli lak način proizvodnje sapuna i učini ga delom svakodnevnog života. 

Tehnika proizvodnje sapuna ostala je neizmenjena do 1916. godine kada je nedostatak životinjske masti u Prvom svetskom ratu primorao Nemce da naprave prvi sintetički sapun. Još jedna novotarija pojavila se 1946. godine – Amerikanci su pustili u prodaju prvi deterdžent sa surfaktantima (tenzidima), koji smanjuju površinski napon vode u dodiru s drugom supstancom i tako pospešuju uklanjanje prljavštine. Posle samo nekoliko godina, 1953, prodaja deterdženata u SAD bila je veća od prodaje sapuna nakon čega se mnogo više pažnje posvetilo tehnologiji izrade finih sapuna za ličnu higijenu.

Sliku smo našli ovde.

Najnovije