Mingl kutak

Mama, ja te volim

Mama, ja te volim

Verujem da će vam ova nedelja proteći u znaku praznika žena. Moj predlog je da pročitate knjigu američkog pisca jermenskog porekla, Vilijema Sarojana, izdatu 1956. godine, i nakon toga pokušate da unapredite svoj odnos sa dragim vam pripadnicama ženskog pola, bilo da ste momak ili devojka.

Roman posvećen komplikovanom i jedinstvenom odnosu majke i ćerke - to je knjiga Mama, ja te volim ili ponegde nazivana Loptica-skočica. Radnja se odigrava u Americi, a glavne protagonistkinje su tridesettrogodišnja razvedena majka i njena devetogodišnja ćerka, odvojena od oca i brata koji žive u Parizu. Nezadovoljna sitnim televizijskim ulogama, majka planira da postane slavna pozorišna glumica. Odlaskom u Njujork, okolnosti se menjaju i glavnu ulogu u komadu dobija ćerka koja o tome čak i ne mašta, niti to želi. Svesna da je potrebna nesigurnoj ali brižljivoj majci kao potpora i da je ona ključ majčinog uspeha, i uz pristanak oca, devojčica prihvata ulogu, a zatim je dobija i njena majka. Rad na komadu je naporan, praćen mnogim, što ćerkinim to i majčinim posustajanjem, a čini se da devojčica sve postiže mnogo lakše jer nije opsednuta slavom. Njena jedina želja je da se porodica okupi, i da ponovo sve bude kao nekada. Komad doživljava početni neuspeh koji malo obeshrabuje glavne likove, ali majčino obećanje da će u slučaju uspeha komada devojčica moći da bude sa ocem i bratom u Parizu čini da gluma bude sve bolja, te premijera u Njujorku predstavlja pravi uspeh sezone. Šlag na torti predstavlja dolazak oca koji čežnjivoj ćerki saopštava tu radosnu vest okončavajući njome mučni period za majku i devojčicu.

Knjiga otvara mnoga filozofska pitanja o životu i braku, ali i prijateljstvu kroz prijateljstvo iz detinjstva pomalo iskompleksirane devojčicine majke i bogate, nestabilne Gledis Dibori, koja se plaši da odraste sve do dobijanja sopstvenog deteta. Ono čemu nas roman uči jeste da su odnosi između voljenih ljudi veoma duboki, ali i vrlo ranjivi, mnogo zamršeniji nego sa poznanicima ili neprijateljima. Takođe, otkriva nam da često mi mlađi možemo biti oslonac onima na koje se uglavnom oslanjamo, da im upravo mi pružamo sigurnost i samopouzdanje koja ih vodi kroz život na jedan lepši način.

Neka i vama ovaj roman ukaže na lepotu postojanja figure majke i zahvalite se svojoj što pre na svemu što vam je pružila, ne samo poklonom za Dan žena, već trajno nesebičnom pažnjom i ljubavlju, i neizmernom poštovanju prema njenoj ličnosti.


Autorka: Ana Zdravković

Najnovije