Mingl kutak arhiva

Zaokruži čime želiš da se baviš

Zaokruži čime želiš da se baviš

Hmmmm, možda bi mi trebale parice da krenem opet na hip hop? Ili da se pred leto zategnem u teretani...? Kako bi bilo lepo da drugarici uzmem kul rođendanski poklon? Moji matorci iz fazona: „...zaradi, ćero“.

Pa, zanimljiva ideja. Štaviše, vrlo korisna. Ne služi part time job mladima samo da imaju novca za osnovne potrebe, izlaske i džidžabidže, već i da potpomogne razvijanje radnih navika, ali i sticanja kontakata i preporuka, što kasnije, mladima može biti od velike koristi.

Međutim koliko je ustvari lako doći do posla?

Ispitivala sam svoje vršnjake, kolege i koleginice. Krajnji ishod mi se činio malo poražavajući.
Retko ko je došao do posla, a da ne poznaje nekoga na poziciji da mu ga pruži. Da li je moguće da danas, iako si marljiv i vredan, moraš da imaš nekog insajdera. Često se počinje od rada na pumpama, deljenja lektića, promovisanja pa do fizičkih poslova za muškarce a pozerskih za devojke.  

Početak traženja posla za mlade podrazumeva učlanjenje u omladinsku zadrugu. E tad se igra na kartu 50-50%. Neko od njih dobije poziv od službenika i dobije privremen posao što mu omogućava pristojne parice, dok se drugima, posle učlanjenja, ne jave više u životu.
Ali, evo da podelim sa vama moje skorašnje iskustvo.
Našla sam jedan oglas na internetu koji traži promotera za rad na sajmu. Uzela sam broj i odmah nazvala. Moj pokušaj da se raspitam više o poslu ostaje bez uspeha: „Nikakve informacije ne dajemo preko telefona. Dođite na razgovor u 16:30.“
Jaooo, divno, poslovni razgovor. Dolazim ranije da bi, na kraju, poslodavci kasnili pola sata. Onda me nošalantno pitaju da li sam došla tu radi kastinga: „..mm– molim?“ Ostavljaju me zbunjenu.
Ipak ostajem da sa još 20-ak devojaka sačekam ispred i tu kroz razgovor saznajem o čemu je zapravo reč.
Dobijam papir na kome stoji: Zaokruži čime želiš da se baviš - pevačica, glumica, igračica, PR menadžer...
E, pa, divno zaokružujem sve od toga. Međutim pojašnjenje dobijam malo kasnije: „Mi smo renomirana modna agencija, naša fejsbuk stranica govori sve o nama, a pare za učlanjenje bi trebalo da daš odmah...“
Aha, znala sam da postoji neka caka. Na moje pitanje koliko je sigurno da posle učlanjenja dobijam posao, dobijam odgovor neprijatnog glasa: „Svašta devojko, pa ne daješ nam nikakvo bogatstvo, a ja ništa ne garantujem, tebe biraju na osnovu tvoje profesionalne slike.“
Odlično, shvatila sam, firme i poslodavci će videti moju sliku i atribute, pa će zaključiti da li sam podobna da budem pevačica ili PR menadžer. Naravno sve moje pevačke kvalitete mogu da vide preko slike. Hvala doviđenja. I onda me uljudno izbace iz zgrade da ne bih slučajno lakovernijim devojkama ispred kancelarije prenela svoje iskustvo.
 

Ehh, pa „svet je ovaj tiran tiraninu a kamoli ovci blagorodnoj...“ lepo je to rekao Njegoš još davno.

 

Autorka: Tijana Vujadinović

Sliku smo našli ovde.

Najnovije