Mingl kutak arhiva

Trajni čas umetnosti

Trajni čas umetnosti

U Boru, tačnije u Narodnoj biblioteci Bor, je do 26. marta postavljena izložba „Trajni čas umetnosti: Bor. Re-izvođenje nepoznatog“. Evo zašto treba da je posetiš.

Reč je o nesvakidašnjoj izložbi o Boru, njegovoj kulturi i savremenoj umetnosti, o periodu pre skoro više od 30 godina, ali ne samo iz ugla autora izložbe i njihovih saradnika, već i samih stanovnika tog specifičnog grada. Izložba je uspela da uključi veliki broj građana Bora koji su iz svog ugla odgovarali na pitanja o njihovim potrebama i stavovima kada je reč o kulturi, umetnosti i slobodnom vremenu.

Posetioci takođe imaju priliku da se upoznaju sa umetničkim radovima mlađe generacije umetnika iz Bora - Anom Stefanović, Vladimirom Radivojevićem, Ivicom Osmanovski, Jelenom Miletić, Milanom Stošić, Miroslavom Mitrašinovićem i Sašom D. Lovićem, koji putem fotografija, video radova i audio-vizuelnih instalacija, govore o pitanju nedovršene modernizacije, o odnosu prema socijalističkoj prošlosti, zatim svakodnevici Bora. Dodatno, pojedini radovi se naslanjaju na umetnost jugoslovenskog nadrealizma, naročito na radove čuvenog nadrealiste Vana Živadinovića Bora, koji je i sam rođen u Boru davne 1908. godine.

Izložbu je organizovao Kontekst kolektiv iz Beograda

Najnovije