Mingl kutak

Med i mleko

Med i mleko


U čemu je problem? Hajmo devojke, stiglo lepo vreme, obucite nešto kratko, nazujte baletanke i vladajte svetom. Momci imaju nekoliko puta veće šanse da osvoje srca devojaka jer proleće pravi pravu hormonsku pometnju, pa one lakše prave greške. A i obrnuto. Negde sam pročitala da je leto za avanture, a zima za ljubav. Onda je proleće definitivno mešavina ova dva. Ovaj kraj marta je tipičan začetnik ludila. Niko ne ostaje ravnodušan jer kreće nešto što se teško rečima može opisati. Udahnete vazduh i tu je, krenete ujutru u školu, na faks, posao i nešto zuji, okrećete se – a nema ga, a lepo je! Plejlista se menja, slobodno od depresivnog roka prelazimo na rege i nove muzičke nade jer im tad dajemo više šansi da nas impresioniraju. To je i prvi period u kom možete popiti pivo u parku, a da se pritom ono ne zaledi u vašoj ruci zajedno sa vama. Učenje pada još teže, ali loše ocene lakše.

Ja se samo brinem za one srećne više-mesečne/godišnje parove. Ovo je za njih hodanje po tankom ledu. Proleće predstavlja početak koji svi vole, ono je promena koji i najzagriženiji uživaoci statusa kvo vole da osete. I eno je na još svetlozelenoj  travi, neka preslatka pegava devojka je saznala da se njenom dečku te riđe tačkice na njenom licu zapravo dopadaju i da ne mora da ih krije puderom ; onaj dečko je saznao da devojkama ne smeta veći stomak i onda ga ponosno šeta držeći u jednoj ruci sitnu crnokosu Višnju. Samo ti stari parovi koji odu da ukradu prvi zrak se plaše, plaše se da li je ovo proleće lepo kao prethodno, pa jako drže svoju ljubav oko struka želeći da se ništa nije promenilo i da ovo proleće ih čini samo zaljubljenijim jedno u drugo, da je i za njih to novi početak. Evocirajući uspomene u odeći za koju su grdno pogrešili, zaboravivši da nije leto ako je Sunce dalo sebi oduška prvi put u godini, prave se da im nije hladno sklupčavši se jedno uz drugo i trudeći se da ne ramišljaju previše. Razmišljanja uvek odvedu na pogrešnu stranu, budimo slobodni, prepustimo se osećaju. Srce greši, ali je bar uvek iskreno. Devojke poput prvih cvetova ulepšavaju gradske ulice zaustavljajući dah mladićima koji su zaboravili kako dobro izgledaju kad skinu velike kapute i kape koje im pokrivaju pola lica. Vreme za limunadu i za poslastičare koji su jedva čekali da iznesu svojih par stolova i privuku mušterije. Pa evo, baš malopre čula sam kako se deca igraju loptom, to je nešto potpuno apstraktno za ove generacije jer rizikujući da zvučim kao ˝keva˝, zaista ne znam kad sam videla nekog mališana da se zabavlja bez miša i monitora.

Vreme je da donesemo odluke koje smo se plašili da započnemo od Nove godine. Porazi se lakše podnose po ovom vremenu, a pobede su daleko slađe. 

Autorka: Marija Prodanović

Slika je odavde

Najnovije