Mingl kutak

Vidi ti Šekspira

Vidi ti Šekspira


Album “Šekspirovi soneti”, na kojem će se naći pesme slavnog pisca, biće objavljen u Velikoj Britaniji 23. aprila na dan Šekspirovog rođenja.
Na albumu se može čuti kombinacija starih instrumenata i stilova sviranja i modernih tehnika pod dirigentskim vođstvom 
Roberta Holingvorta. On je sa svojim vokalnim ansamblom prošle godine dobio prestižnu nagradu Gramofon. 

Ovaj projekat deo je pripreme za Kulturne olimpijadu, manifestaciju koja će pratiti ovogodišnje Olimpijske igre u Londonu. 

“Mislim da vam nikada ne treba poseban razlog da ‘sarađujete sa Šekspirom’. Ali 2012. godina izgleda kao pravi trenutak, sa akcentom na Kulturno olimpijadu i pozorište Gloub”, izjavio je Holingvort za Dejli telegraf. 

“Toliko se toga šekspirovskog dešava u svetu, pa smo pomislili da bi i soneti bili odlična polazna tačka, sa malim preokretom. Napravili smo pop pesme sa tekstovima najvećeg pisca”, dodaje on. 

Svi tekstovi su Šekspirovi, a muzika se izvodi na instrumentima koji su korišćeni u piševo vreme, uključujući i liron - žičani instrument nalik čelu sa 13 žica, laute i rensansne gitare. 

“Neverovatno je iskustvo sarađivati sa svim ovim muzičarima. Šeksiprova dela traju već decenijama i mi se spremamo da im udahnemo novi život”, kazao je Robin Skot koji će pevati sonete. 

Osim njega, stihove će pevati i Kara Dilon i sopran Ana Denis, koja nastupa sa Dejmonom Albarnom u njegovoj operi “Doktor Di”.

Izvor: B92
Sliku smo našli ovde.

Najnovije