Mingl kutak arhiva

Idejom i vešticama do turizma

Idejom i vešticama do turizma


Kada dečja usta zapitaju šta se nalazi na kraju sveta, odrasli zbunjeno traže odgovore na takvo čudno pitanje, pa kako se ko snađe. Ali od prošle godine zahvaljujući jednom arhitektonskom događaju odgovor može da ima i nekog smisla. Može da glasi da je to poslednje naseljeno mesto, na krajnjem severu Norveške, na akrtičkim obalama Atlantika - malo ribarsko selo Varde sa 2.500 stanovnika, uglavnom ribara.

Na prostoru surove i ledene klime, zavijeno u magli, šibano vetrovima i poleglo po čudesnom kamenjaru, još čudesnijih boja, Varde podseća na pustoš mesečevog pejzaža. Tog sela nema na geografskim kartama, uglavnom  se nije znalo ni da postoji. Sem malobrojnih meštana, u selu su se katkad pojavljivali ornitolozi jer je ovo mesto značajno sletište i obitavalište retkih ptica.

Da ne postoje čuda ne bi ni postojala reč čudo. Selo Varde je od prošle godine upisano u izuzetnu turističku odrednicu svetskog interesa. Mudri Norvežani, iako danas žive u najbogatijoj zemlji Evrope, nisu propustili priliku da svoje bogatstvo uvećaju turističkom šansom za najpasivniji deo države. U tu svrhu iskoristili su neke odavno zaboravljene istorijske događaje iz 17. veka. Ne na osnovu legendi, nego na osnovu istorijskih tragova, na autentičnom mestu, na kojem su sečene glave veštica, odlučili su da sagrade memorijal posvećen ovom surovom trenutku istorije.
Posle detaljnih proučavanja ove svakako neobične teme, prošle godine su završili izgradnju memorijalne građevine. Memorijal se sastoji od dve posebne celine. Prva je građevina dugačka 125 metara i široka 7 metara. U tom dugom koridoru su istorijski podaci o 91 osobi pogubljenoj posle optužbi da su veštice. Građevina je urađena u tradicionalnoj drvenoj konstrukciji koja asocira na nekadašnje, a duž obale postavljene su sušionice za ribu.



Objekat je izgrađen prema projektu švajcarskog arhitekte Petera Zumtora. Drugi manji objekat je nevelika građevina od 10,5 kvadratnih metara izgrađena prema ideji francuske umetnice Liuz Buržoa. U središtu ovog dela memorijala nalazi se kružni kameni bazen u kojem je postavljena stolica sa panjem na kojem su sečene glave veštica. Egzekutori su u tom gluvom, izolovanom mračnom delu sveta, zatucani misticizmom i neprosvećenošću sa lakoćom činili strašan masakr. Dovoljno je samo prići ovom čudesnom pejzažu i za tren se setiti ne tako lepe strane 17. veka, tajnovitih skandinavskih i staronordijskih saga i ostati zapanjen mračnim stranicama naše civilizacije. 

U junu prošle godine, da bi se dao što veći značaj ovom događaju memorijal je otvorila kraljica Sonja Haraldsen. Selo Varde je upisano u sve turističke karte sveta i kažu da su već krenule reke turista na arktičke obale Norveške kako bi se sreli sa neverovatnom pričom koja nema premca u bizarnostima istorijskih margina, a ni u turističkim kreatnjima.

Hvala Mihajlu Mitoroviću iz Politike na zanimljivom tekstu.

Izvor slika.  

Najnovije