Mingl kutak arhiva

Mingl aplaudira

Mingl aplaudira

Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije nacionalna su manifestacija u organizaciji Prve kragujevačke gimnazije koja svake godine okuplja veliki broj škola i talentovanih srednjoškolaca. Ove godine u sali Dečijeg pozorišta u Kragujevcu, u periodu 1-8. aprila u takmičarskoj konkurenciji nastupile su dvadeset dve učeničke trupe, kao i Gimnazija Prijedor (BiH) i Gimnazija iz Prištine u revijalnom delu festivala 9. aprila. Svečana dodela nagrada zakazana je za utorak, 10. april, kada će publika još jednom imati priliku da pogleda predstavu „Glumijada“ Gimnazije iz Prokuplja, koja je ove godine osvojila prvu nagradu.  

Kako ja imam tu sreću da budem u srcu zbivanja 16. susreta, provodeći vreme u čuvenom Sopčetu, pokušaću da vam prenesem delić atmosfere. Organizacijom pozorišnih susreta svake godine bavi se učenička organizacija Sopče, u saradnji sa Učeničkim parlamentom Prve kragujevačke gimnazije i upravom škole, a sve pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. To je tim sačinjen od 11 koordinatora, dvadesetak volontera i članova Sopčeta, tj. Sopčića i Sopčica, kako se ovde nazivaju. Sopče je organizacioni učenički centar festivala – veliki generator dobrog raspoloženja, zabave i pozitivne energije. Ovde stižu sve zvanične i nezvanične informacije, svraćaju glumci koji su doputovali da bi tog dana odigrali predstavu, komentarišu se nastupi, svakodnevno pišu, štampaju i savijaju bilteni koji se potom isporučuju u pozorište kako bi stigli do publike. Tokom deset dana festivala, Sopče je otvoreno od osam ujutro, pa sve do ponoći, a ovde se radi, smeje, priča, piše, jede, neguje timski duh, uživa i živi. 

Baš dok sastavljam obrise ovog teksta za jednim stolom u ćošku kraj Dragoljupčeta, starog kompjutera, Sopčice vredno savijaju biltene. Prva revijalna predstava počinje za sat vremena, a do tad imam vremena još da vas izvestim o odlukama publike i žirija, koje su saopštene sinoć posle fanstastične izvedbe predstave „Nije smrt biciklo, da ti ga ukradu“ Prve kragujevačke gimnazije po tekstu Biljane Srbljanović, koja je zatvorila takmičarski program.

Žiri u tročlanom sastavu, koji čine Miloš Krstović, glumac Knjaževsko-srpskog teatra, Darija Nešić i Milomir Rakić, glumica i glumac Pozorišta za decu, jednoglasno je doneo sledeće odluke:

-  Specijalna nagrada dodeljuje se predstavi Smena bogova, Gimnazije iz Leskovca;  

-  Nagrade za najbolje ženske epizodne uloge dodeljuju se Kristini Kožović, za ulogu Pimpinele u predstavi Glumijada Gimnazije iz Prokuplja i Jani Mijailović za ulogu Debele u predstavi Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu), Prve kragujevačke gimnazije, kao i Jovani Branković, za ulogu Fride u predstavi Sjaj u travi, Valjevske gimnazije.

Žiri je ove godine odlučio da umesto dve muške i dve ženske nagrade za epizodne uloge  nagradi glumice i dodeli tri ženske i jednu mušku nagradu i to Stefanu Pavloviću, za ulogu Tate u predstavi Nije smrt biciklo. 

-  Nagrade za najbolje glavne ženske uloge dodeljuju se Aleksandri Đorđević, za ulogu Pere u predstavi Glumijada i Katarini Kandić, za ulogu Desanke Životić u predstavi Heroj nacije Gimnazije „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca, dok je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio Đorđe Krčmarević iz Gornjeg Milanovca, za ulogu Budimira Životića.

-  Nagrada za najbolju kolektivnu igru dodeljuje se ansamblu predstave „Ja volim Srbiju...Ovo je Srbija...Srbija“ Gimnazije iz Zemuna.

-  Nagrade za najbolju originalnu muziku, najbolji scenski pokret, kostimografiju i najbolji scenski govor dobija Gimnazija iz Prokuplja za predstavu Glumijada;

-  Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se predstavi „Creeps“ Gimnazije „Sveta Đorđević“ iz Smedervske Palanke;

Nagrada za najbolju učeničku režiju dodeljuje se predstavi Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu), koju su kolektivno režirali članovi trupe.

Najbolje predstave u celini su


Ja volim Srbiju...Ovo je Srbija...Srbija, Gimnazije iz Zemuna (III nagrada);

Nije smrt biciklo(da ti ga ukradu), Prve kragujevačke Gimnazije (II nagrada);

Glumijada, Gimnazije iz Prokuplja (I nagrada).

 

Nagradu publike osvojila je predstava Apokalipsa 2012 Gimnazije iz Pirota.

 

Završna svečanost dodele nagrada održaće se sutra, 10. aprila, u sali Dečijeg pozorišta.

Vidimo se na dodeli nagrada!

 

Javila nam Jovana Georgievski. 

Najnovije