Mingl kutak arhiva

Paleta zvezdanih boja

Paleta zvezdanih boja


Brodovi su me oduvek fascinirali i vapim da pišem o tim dalekim lutkama zvezdanog osmeha. Oni su poput nežnih džinova koji iza sebe imaju najlepšu istoriju; samo kada bi svi ljudi uspeli da proniknu u prostranstva koja okružuju njihove misli, ali ljudima to nije bitno. Lakše je odmahnuti rukom i skrenuti pogled; brodovi nemaju tu mogućnost. Zarobljeni u svom postojanju, zagrljeni beskrajnim  vodenim površinama i progutani prošlošću svojih graditelja.

Možemo brodove uporediti sa ljudima. Sve što postoji na ovom svetu dato je da bi se poistovećivalo s ljudima, a mi to ne zaslužujemo. Zvezde, brodovi, staklene zablude svakodnevnih događaja, snovi, knjige, slike, stripovi. Mi to ne zaslužujemo, ne shvatamo i ne umemo da budemo zahvalni i srećni na tim poređenjima. Nikada nećemo proniknuti u puteve pređene tim imaginarnim linijama morskih dubina.

Fascinantna bića ovog sveta. Da, mogu ih nazvati stvorenjima, živim bićima. Osećaju. Razumeju. Razumeju tišinu mora. Jasna im je daljina i shvataju razdvojenost svake kapljice od obale. Prihvataju bol, kilometre, granice i ljubomoru daška vetra prema stvorenjima u dubokim vodama. Sve posmatraju i proživljavaju.

Osećaju beskrajnu ljubav prema tužnim pristaništima koja ih uvek lepo dočekaju. Brodovi su zahvalni. Kada bolje razmislite, brodovi su u stanju da rade sve što i ljudi. Ali, oni ne gledaju očima kojima žele, primorani su da posmatraju izobličenu monotonost prirode. Možda imaju skrivene želje, a vezani su za velike vodene površine.

Zbog svega što jesu, pomažu zvezdama. U dugim noćima vode dijaloge sa zvezdama i posmatraju raskršće snova, želeći da poslednjim otkucajima satova u njima dožive sreću. Nose orden pobednika, jer se ne plaše onoga što proživljavaju. Brodovi se trude da sve prožive, ne čekaju lepe trenutke; svesni su da je pravih trenutaka malo. Primoravaju Godoa da se pojavi. Pripadaju ovom svetu i šetaju zvezdanim razdobljima.

Brodovi su bolji od ljudi. Oni su paleta boja skrivena iza crno-belog filma.

Život je tužan, zar ne?


Autorka je Milka Kovačević.

Sliku smo našli ovde

Najnovije