Mingl kutak arhiva

Dok u Leskovcu traje DOK-art

Dok u Leskovcu traje DOK-art

Program DOK-art pokrenut je 2010. godine po ugledu na program "Mesec dokumentarnog filma" u okviru koga se u Francuskoj prikazuju ciklusi dokumentarnih filmova, zapaženih i nagrađivanih na francuskim festivalima dokumentarnog filma.

Ovaj, treći po redu DOK-art realizovaće leskovački Kulturni centar u saradnji sa Francuskim centrom iz Niša u ponedeljak, 23. i utorak, 24. aprila 2012. Tom prilikom biće predstavljena četiri francuska dokumentarna filma sa prevodom na srpski iz ciklusa ,,Od zrna do tanjira'' koji govori o uvođenju zdrave ishrane u školama, genetski modifikovanoj hrani, namirnicama i zagađivanju zemljišta pesticidima.                                                                           

Film Deca će okriviti nas govori o hrabroj inicijativi jedne opštine da u seoskoj školskoj kantini uvede zdravu ishranu. U filmu je prikazana tragedija seoske sredine koja se truje hemijskim sredstvima za poljoprivredu i šteta koja se na taj način nanosi ljudskom zdravlju.

Film Svet po Monsantu rekonstruiše genezu industrijske imperije koja je, pod uticajem laži, pritisaka, pokušaja korupcije i šurovanja sa američkom administracijom, postala svetska sila u planetarnom širenju genetski modifikovane hrane bez ikakve ozbiljne kontrole njenih efekata na prirodu i ljudsko zdravlje.

Rat i mir u povrtnjaku je originalna priča o avanturama i peripetijama živih stvorenja koja nastanjuju povrtnjak porodice Oblan-Fiš, smeštenom u srcu bretonskih prerija u Kastu, seocetu na jugu Francuske.

Poslednji film koji će biti prikazan na trećem DOK-artu je Blagorodno vreme. Bavi se selima u Francuskoj i otkriva očajno stanje u kome se nalazi savremena poljoprivreda.

 

Nije loše pogledati, ulaz je besplatan.

 

Autorka je Ana Zdravković, a slika je odavde.

 

 

 

Najnovije