Mingl kutak arhiva

I wanna be loved by you

I wanna be loved by you

Zamislite situaciju: one se pojave bilo gde a horda novinara u transu pokušava da uhvati svaki sekund njihovog kretanja. One se nasmeše a čitave nacije padaju na kolena. One stave na sebe komad garderobe koji će godinama biti imitiran. A pre svega, one su jako različite.

Šta će se desiti kada se u sudaru svetova nađu boginja velikog platna i decentna uticajna žena političara? U čemu će se ogledati rat između njih dve i ko će preživeti? Zapravo, obe će izgubiti. Obe su bile previše jaki protivnici. One su Merilin Monro i Žaklina Kenedi.

Merilin, seks simbol i razlog padanja u trans podjednako i muškaraca i žena, ruši sve rekorde dok postavlja sebe na tron boginje američke filmske industrije i najisplativijeg proizvoda u to vreme. Sve izgleda tako savršeno, ali Merilin je u sebi i dalje ona devojčica koja provodi vreme u domovima za nezbrinutu decu, nesigurna, razapeta između majke koja se borila sa psihičkim problemima i oca koji nije bio tu, a što je i najgore, možda uopšte nije bio otac. Smatra se da je Merilin konstantno smišljala izgovore kako bi se zadržala u garderobi jer je imala strah od suočavanja sa kamerom.

Žaklina je završila studije na prestižnom pariskom univerzitetu Sorboni i postala idealan izbor za novu prvu damu američke Bele kuće. Tridesetpeti američki predsednik Džon F. Kenedi je postao predsednik 1961. godine i tada Džeki Kenedi postaje ikona stila i svetski mediji postaju veoma zainteresovani za svaki njen korak. Ona je preuredila Belu kuću, bila veoma popularna u diplomatskim krugovima i vodila zemlju u trenucima posle smrti svog muža.

Onaj trenutak kada im se svetovi mešaju jeste onda kada Džon i Merilin započinju strastvenu aferu koja će dovesti do tragičnih posledica. I da, Žaklina je znala za aferu. Merilin je posećivala Belu kuću u trenucima kada je ona bila na putovanjima. Glumica se potajno nadala da će se predsednik posle završenog mandata razvesti i oženiti je. Potajno je maštala da će možda ona biti nova prva dama. Svima je bilo apsolutno jasno da je to nemoguće.

Usledio je jedan izuzetno zanimljiv događaj: predsednikov rođendan. Tada se Merilin javno pojavila na sceni i otpevala svom ljubavniku čuvenu Happy birthday, Mr. President. Žaklina, koja je znala šta se sprema na tom događaju nije se pojavila. Smatra se da nije želela da bude javno ponižena. Ipak, onome kome je preselo je ipak predsednik, oko koga se vrti sama priča. Njegovi ljudi su javili Merilin telefonom da je između njih gotovo. Događaj se odigrao 19. maja 1962. a već 5. avgusta iste godine Merilin je bila mrtva. Pronađena u svojoj kući, zvanična verzija je predoziranje lekovima, iako kontroverze o ubistvu i dalje postoje. Same prijateljice Merilin Monro govore o tome da je glumica htela da javno iznese svoju priču. Njena bliska prijateljica kaže da je prvi put čula da tako odsečno kaže I am Marilyn Monroe. I’m going public.

Kao sam finiš rata dve veoma uspešne žene, desio se telefonski poziv između Merilin i Žakline. Merilin je otvoreno rekla da voli Kenedija i da će se on razvesti. Žaklina je vrlo opušteno rekla da možda da ga uzme i da može da postane nova prva dama. Ali da uz to idu i  diplomatska putovanja, večere i još dosta stvari. Žaklina je do poslednjih momenata zadržala humor i visprenost. 1963. na predsednika je izvršen atentat. Žaklina se par godina potom preudala za grčkog brodovlasnika.

Nije bilo govora o srećnom kraju... previše toga je bilo u igri. Smile for your close-up!

 

Autor: Petar Đurić

Najnovije