Mingl kutak arhiva

DNK dragog kamenja

DNK dragog kamenja


„Krvavi dijamanti” i „minerali iz zone sukoba” iskopavaju se u ratnim područjima i koriste se za finansiranje svirepih oružanih grupa širom sveta. Sada postoji novi način pomoću kojeg može da se utvrdi njihovo poreklo, a koji može da pomogne u sprečavanju ilegalne trgovine. Firma Materialytics sa sedištem u Teksasu beleži više od 95 odsto tačnosti pri utvrđivanju porekla rubina, nebrušenih smaragda, pa čak i minerala koji se koriste u izradi mobilnih telefona.

Ovaj novi postupak se izvodi pomoću lasera koji pretvara delić dragog kamena u svetlu mikroplazmu koja proizvodi varnicu snimljenu spektrometrom. Talasne dužine ove svetlosti stvaraju jedinstven spektar boja koji po uzorku može da nosi i dva miliona jedinica podataka. Nekoliko minuta je dovoljno da bi se proverilo da li u bazi podataka ove firme postoji podudaranje. Baza broji više od 50.000 sakupljenih uzoraka iz 60 i više zemalja, a neki direktno upućuju i na rudnik iz kojeg dragi kamen potiče.

Ova tehnologija se razvija u pravo vreme. Budući zakoni Sjedinjenih Država mogli bi da zahtevaju od uvoznika izjave da li proizvodi sadrže određene minerale iz regiona u kojima se vode ratovi. Agencija UN „Kimberli proces”, koja je neka vrsta posledice dobrovoljnog pakta između vlade i industrije sa ciljem da se krvavi dijamanti uklone sa tržišta, negoduje zbog postojećih rupa u zakonu. Precizna geologija može da postane ključno rešenje za vađenje dijamanata iz zona ratnih sukoba. 

Kada se laser uperi u dragi kamen, pojavljuje se jedinstven svetlosni spektar. On može da se analizira radi određivanja porekla minerala.

Hvala najtemeljnijoj i uvek svežoj NG
Slika

Najnovije