Mingl kutak

Iznenađujući Da Vinči

Iznenađujući Da Vinči


U Kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati u Londonu trenutno je u toku najveća izložba anatomskih crteža Leonarda da Vinčija u istoriji. Stručnjaci koji su imali prilike da prouče njegove radove tvrde da su crteži velikog umetnika i univerzalnog genija, koji je umro 1519. godine, po svojoj preciznosti bili stotinama godina ispred svog vremena, odnosno da u nekim aspektima mogu da doprinesu čak i našem današnjem razumevanju ljudskog tela.

Stručnjaci u domenu kliničke anatomije, kao što je Piter Ejbrahams, profesor anatomije na Univerzitetu Vorvik u Velikoj Britaniji, tvrde da je Leonardov rad bio najmanje 300 godina ispred svog vremena, a da su u nekim aspektima njegovi crteži bolji čak i od onoga što nudi Grejova “Anatomija“ iz 19. veka. 

Istinski korak napred u odnosu na ono što ja renesansni genije uspevao da postigne samo uz pomoć oka i ruke učinjen je tek nedavno, uz pomoć digitalne tehnologije.

Mnogi crteži Leonarda da Vinčija, kao što su, na primer, njegove studije lobanje, grudnog koša, kostiju i ligamenata, u potpunosti se, međutim, poklapaju sa slikama dobijenim uz pomoć rendgena i skenera. Odnosno, ni malo ne zaostaju za savremenim dvodimenzionalnim snimcima. 

- Leonardo je crtao ono što je video, a video je odlično, i bio je u stanju da nacrta sve što vidi, konstatuje profesor Adams.

Ozbiljnijih odstupanja od savremenih anatomskih saznanja ima samo u prikazu ženskih polnih organa, odnosno materice i ploda u njoj. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da je po svoj prilici bilo teško doći do ženskih leševa, a pogotovo do leša žene u poodmakloj trudnoći, zbog čega je umetnik pokušao da se posluži analogijom sa anatomijom domaćih životinja, npr. krava, na koju crteži ovih organa zapravo podsećaju.

Pogledaj koji će sve crteži biti izloženi, a ovde pogledaj video.

Izvor: Blic kultura
Sliku smo preuzeli sa sajta muzeja.

Najnovije