Mingl kutak arhiva

Iz Solomonovog pera

Iz Solomonovog pera

Drevni vladar ujedinjenog Izraela, poznat iz brojnih legendi po svojoj razboritosti i mudrosti, ostavio nam je brojna književna dela, od kojih se za mnoga spekuliše da su zapravo zapisana tek nakon njegove smrti. Predstavljam vam knjižicu Poslovice&Propovednik koja obuhvata dva istoimena dela za koja se pouzdano zna da ih je napisao veliki vladar.

Knjižica nudi lepe misli stare više od 3000 godina čija je vrednost kao i primenjljivost neizmerna čak i danas. U prvom delu knjige nalazi se delo Poslovice, delo koje u stihu nadovezuje jednu na drugu veliku Solomonovu misao i pouku za život. Centralna tema ovog dela je strah od Boga, jer uostalom celo učenje o mudrosti u Izrailju povezano ovim strahom. Praktična poruka Poslovica je da postoje dva životna puta: jedan za mudre i jedan za lude koji vode različitim krajevima. Mnoge misli iz Poslovica se ponavljaju u drugom delu, Propovednik, u kome se sam pisac stavlja u ulogu Propovednika, čoveka koji je težeći za odgovorom na pitanje da li je vredno živeti isprobao razne načine života. Iskustvom je došao do pomalo zapanjujućih zaključaka koje iznosi u delu, ali su osnovne poruke iste. Za život nije dobra ni prevelika mudrost ni ludost, sledi da su ekstremi nepoželjni, rad ne donosi lično zadovoljstvo, ali ipak ima nade. Dokazi za ovo su detaljno opisani u Propovedniku, koji se završava jasnim prikazom naratora kao starog čoveka punog iskustva, a i strasti prema ostatku života. Knjiga u posebnom odeljku na kraju nudi i objašnjenja, praktična i teološka, koja pomažu da običan čitalac shvati pouke uzvišenog mislioca.

U današnje vreme puno previranja i kriza potrebna nam je mantra po kojoj ćemo se vladati, put kojim ćemo ići. Jednostavno, za srećan život nam je potrebno malo mudrosti koju možemo naći u knjizi Poslovice&Propovednik ali i sličnim delima nastalim kasnije.

U potrazi sam za njima, uskoro vam ih predstavljam. 

 

Autorka: Ana Zdravković 

Najnovije