Mingl kutak arhiva

REMAKE @Mikser

REMAKE @Mikser

REMAKE je festival kreativnih intervencija koji otvara nove vidike učesnicima o mogućnostima stalne i ponovne upotrebe ljudskog stvaralaštva, prvo na polju ideja, umetničkih i praktičnih savremenih koncepata, a zatim i kroz interaktivne radionice, prikazivanjem tehnika stvaranja novih vrednosti predmetima iz okruženja putem reciklaže i redizajna. Podeljen u tri oblasti – ReSet, ReThink i ReCreate, bavi se redizajnom i rimejkom mnogih sfera života: od ekologije, tema vezanih za telo i duh, obnovljivih energija i starih vrednosti, zatim promišljanjem pristupa koncepatima, idejama i pravacima u umetnosti (film, muzika, likovna umetnost..), do kreativnih i praktičnih znanja o redizajnu i reciklazi u modnom dizajnu, dizajnu nakita i asesoara, dizajnu enterijera i namestaja.

Iako mlad festival (prvo izdanje održano u Beogradu, u novembru 2011.), Remake je već u drugoj godini postojanja izrastao u najznačajniji dogadjaj u Srbiji koji spaja reciklažu, redizajn i rimejk u uzbudljiv novi i savremeni koncept bez kreativnih i idejnih granica. Dokaz tome je da se Remake festival ove godine održava u još sedam gradova Srbije, a pripremaju se i festivalska izdanja u Napulju i Berlinu.

Na predstojećem Mikseru, Remake će učestvovati sa ReCreate programom i radionicama, najavljujući istovremeno Remake 2 u novembru u Beogradu.

Remake će biti prisutan sve vreme trajanja festivala, u Remake garaži, u samom centru festivalskog prostora.  U garaži, tim Remake umetnika će sve vreme izradjivati komadni nameštaj od raznih starih predmeta, i posetioci garaže će imati prilike da vide kako se zaista odvija kreativni proces rimejka, od ideje do krajnjeg proizvoda.

Remake i voda Rosa takodje organizuju kreativnu radionicu u Remake garaži u toku svih dana festivala Mikser 2012. Od koriscene pet ambalaže Remake tim praviće zajedno sa posetiocima jestive bašte od različitog začinskog bilja. Takodje, na ovoj lokaciji će se skupljati korišćena pet i met ambalaža koja će se presovati i od koje će se praviti različiti umetnički oblici.

Tokom 4 dana festivala održaće se i pojedinačne radionice, i to po sledećem rasporedu:

 26. i 27. Maj, od 13 do 18 h:

  1. Janko Radojević – arhitekta, živeo i radio u Japanu, Sloveniji, Beogradu. Radionica: „Šta sve možeš sa veš mašinom kad je mrtva“, sa idejom da se istraže mogućnosti upotrebe sastavnh delova ovog dobro poznatog i svuda pristunog člana inventara kućne tehnike u izradi lampi i delova nameštaja. Uz prijavu je potrebno poslati i svoju ideju o tome šta biste pravili na radionici. Najbolje ideje na ovom mini konkursu učestvovaće na radionici. Ohrabruju se učesnici da prilože svoje stare veš mašine, a Remake tim obezbedjuje prevoz do Remake garaže.
  2. Ana Djordjevic, skulptor, keramičar, živela i radila u Berlinu, Madridu, Beogradu. Na njenim radionicama učesnici će imati prilike da izradjuju različite delove enterijera i nameštaja od otpada iz Supermarketa, simbola današnjeg hiper potrošačkog društva. Donesite korpe ili kolica, prijavite se za ovu radionicu!

01.  i 02. Jun, od 13-16 h

  1. Karkatag kolektiv vas poziva na zajedničko budženje bicikala, tricikala, kvadricikala, tandema, freak bajkova, čopera, tall bajkova i svih drugih frankencikala. Dva dana radionice uz obezbedjen alat i materijal. Osim toga, ako želite da prebudžite svoj bicikl, slobodno ga dovezite i odvezite u nekoj novoj formi.  Od 27. maja do 2. juna na istoj lokaciji mozete da bacite pogled na proizvodnju karkatagove nove mehaničke zakuske u vidu telesnih ekstenzija, "corner monsters" #3.

Prijave za pojedinačne radionice traju od 11. do 22. maja, a svi zainteresovani se mogu prijaviti slanjem emaila na prijava@remake.rs. U emailu treba naznačiti za koju radionicu se prijavljujete, a u prilogu dodati kratku biografiju i motivaciono pismo.

 

Javila nam je Nina Vrogić.

Najnovije