Mingl kutak

Kad srednjoškolci prave i izvoze

Kad srednjoškolci prave i izvoze


Tehnička škola "Drvoart" iz Beograda bila je jedini predstavnik Srbije na najprestižnijem svetskom Sajmu nameštaja, koji je krajem aprila održan u Milanu. Štand naših đaka, na kome su izložili nameštaj koji su sami kreirali i napravili, bio je jedan od najposećenijih, pa nisu izostali pozivi za saradnju sa školama i fakultetima iz celog sveta.

- Dobili smo molbe škola i fakulteta iz Austrije, Nemačke, Italije, Francuske, Poljske, Slovenije da učestvuju u našem projektu "Dizajn igralište" - kaže Zorica Đoković, direktorka škole "Drvoart". - Škola iz Holandije je zainteresovana da svoje učenike pošalje na praktičnu nastavu kod nas. Jedan nastavnik iz Švajcarske održao je svojim učenicima čas na našem štandu pokazujući im kako smo rešili neke komplikovane sisteme pojedinih komada nameštaja.

Za saradnju sa našom školom zainteresovane su visokoškolske ustanove iz Brazila, Australije, Japana, SAD, Rusije, Turske, Švedske. Mnogo posetilaca želelo je da kupi proizvode naših đaka, posebno "stolice za poneti".

Iz ove škole poručuju da traže nove izazove i to bi moglo biti "osvajanje Azije" jer su se, kako kažu, učešćem na Sajmu u Milanu "popeli" na Mont Everest u oblasti dizajna nameštaja.

I to nije sve, kako kažu škola je pozvana na Sajam nameštaja u Singapuru, nedelju dizajna u Šangaju, izložbu mladih dizajnera u Londonu. Privredne komore Singapura i Malezije, zainteresovane su za saradnju jer đaci koriste prirodne materijale, odnosno drvo koje oni žele u svojim zemljama da promovišu kao materijal za proizvodnju nameštaja.
 

Vest o uspehu sjajnih kreativaca pronašli smo na sajtu Večernjih novosti.

 

Najnovije