Mingl kutak

Srednjoškolska epizoda: Uspeli smo

Srednjoškolska epizoda: Uspeli smo


Ove godine u Pančevu postavilo se pitanje:

Hoće li se odrzati Kvadril, tradicionalni maturantski ples?

U proteklih šest godina, ovo je postala manifestacija koja je srednjoškolskim maturantima svečano zatvarala jedno poglavlje u obrazovanju. Pripreme u školama obično su počinjale par meseci uoči samog plesa. Međutim, ove godine, maturanti su shvatili da pošto priprema nema, plesa verovatno neće ni biti. Maturantkinja Marina Blagojev odlučila je da stvar uzme u svoje ruke. Okupila je grupu učenika, koji su pokušali da iskazivanjem svog nezadovoljstva utiču na promenu ove odluke, u čemu su na kraju uspeli. Ova učenička grupa obratila se za podršku Uniji srednjoškolskih parlamenata grada Pančeva, koja je pokrenula peticiju i uspela da prikupi oko 1000 potpisa, kako u školama, tako i na ulicama, od sugrađana i sugrađanki. Potom je zakazan sastanak sa Kancelarijom za mlade grada Pančeva, na kome su Marina Blagojev i Srđan Bušin uspeli da postignu dogovor da se Kvadril ipak održi. O ovoj akciji, Marina kaže:

„Nije bilo zvanične odluke od strane ljudi iz Gradske uprave da se ove godine ples otkaže. Odgovor da plesa neće biti dobila sam od direktora i sekretara Gimnazije. Moja krivica je što se nisam ranije obratila ljudima iz Kancelarije za mlade, u čijoj je nadležnosti organizacija ove manifestacije. Odlučili smo se za peticiju zbog kratkog vremenskog roka, jer smo imali još tri nedelje do kraja školske godine, a bio nam je potreban siguran argument, koji bismo priložili u slučaju zvanične informacije o otkazivanju maturantske parade. Hvala na podršci Uniji učeničkih parlamenata, kao i na zalaganju za ostvarivanje krajnjeg cilja – održavanja plesa po svaku cenu.“

Maturantski ples generacije '93 održan je 25.05.2012. Maturanti i maturantkinje su se za učešće u obaranju Ginisovog rekorda spremali svega tri dana. Na ovaj način, Pančevljani su pokazali da srednjoškolska zajednica ne pristaje na odluke koje joj ne idu u prilog, da među nama postoje srednjoškolci i srednjoškolke koji su spremni da se uhvate u koštac s problemima koji ih se tiču, kao i da zajedničko delovanje vodi ka promenama. Snimak o tome kako je ples protekao pogledajte ovde.

Za Mingl izveštava: Jovana Georgievski

Najnovije