Mingl kutak arhiva

Srednjoškolci snimaju svoje filmove

Srednjoškolci snimaju svoje filmove


Reč je o projektu 
"Slobodna zona junior" u okviru festivala, tokom kojeg su organizovani kampovi odnosno radionice za srednjoškolce iz regiona u cilju njihovog ohrabrenja da kreiraju društveno odgovoran film. 

Na tom regionalnom kampu odabrana su četiri filmska projekta, čiji će autori tokom leta snimiti film, koji će biti prikazan na jesen na festivalu. 

Direktorka projekta Maja Čečen rekla je 19. juna na konferenciji za novinare da je cilj projekta edukacija mladih, kao i unapređivanje nastave iz Građanskog vaspitanja. 

Tokom projekta, od marta održano je 27 seminara, koje je pohađalo 667 nastavnika građanskog vaspitanja, a 86 odsto je izuzetno zadovoljno i većina je stečena znanja koristila na nastavi, kazala je urednica priručnika za osnovne škole u okviru projekta Melita Ranđelović. 

Najmlađa učesnica koja je nagrađena snimanjem filma je Ana Irga (15) iz Beograda, koja se u svom filmu "O lajanju i trčanju" bavila razlikama između vlasničkih pasa i lutalica. 

Kaja Šišmanović iz Zagreba u filmu "Kak' je doma?" prikazuje buran razvod roditelja iz perspektive njihove osamnaestogodišnje ćerke. Smirna Kulenović (17) iz Sarajeva je u "Ispitu zrelosti" predstavila pripremu za maturu svoje majke, koja na tu proslavu ide 20 godina kasnije zbog ratnih dešavanja, a nagrađeni su i Filip Topolovec i Kristijan Lončarić sa "Super Mariom", filmom koji preispituje stereotipe o osobama sa invaliditetom. 

Održana su dva kampa angažovanog filma u okvru projekta, na Paliću i u Kovačici, a učestvovalo je 14 projekata odnosno 15 autora iz šest zemalja regiona. Petoro iz Bosne i Hercegovine, četvoro iz Hrvatske, troje iz Srbije i po jedna osoba iz Makedonije, Crne Gore i Slovenije. 

Teme su bile diskriminacija po etničkoj osnovi, trgovina ljudima, SOS sela, diskriminacija osoba sa invaliditetom, toleranicija i alkoholizam. 

Tokom projekta "Slobodna zona junior" osim programa "Regionalni kamp angažovanog dokumentarnog filma" realizovan je i program "Film kao nastavno sredstvo u osnovnim školama"

Izvor: B92 Kultura

Najnovije