Mingl kutak arhiva

Iz pera Karlosa Ruiza Safona, opet

Iz pera Karlosa Ruiza Safona, opet

Ona je otišla, ali njeno ime traje. Urezano u njegovom sećanju, i nakon toliko vremena podrhtava na njegovim usnama kao da će je dozvati iz nebeskih visina, kao da će sve biti kao nekada. Nežna kao anđeo, krhka kao vila, nestvarna kao san, prisutna je u njegovim uspomenama na period kada je bio živ, življi nego ikada, i kada je delio njen mistični svet, ne znajući da je taj svet obavijen velom tuge. Ona je, jednostavno, Marina.

Stari školski internat je dosadno mesto za dečaka koji kao da nema nikoga, kome je porodica uskratila zadovoljstvo da ima porodičnu toplinu i istinski dom, te on istražuje uličice Barselone, jedine koja ga ne maltretira i ne zapitkuje a pruža mu malo zabave. U jednoj takvoj šetnji pridružuje mu se mačak koji ga vodi do misteriozne kuće. Privučen zvucima klavira on ulazi nepozvan i nenajavljen i zatiče sedog čoveka koji sluša muziku sa gramofonske ploče. Zbunjen ovakvim raspletom događaja nesvesno zadržava sat koji je uzeo u razgledanju i beži iz kuće, kao lopov. Igrom slučaja ili sudbinski predodređen, taj događaj i taj sat uvešće dečaka u novi svet koji će mu pružiti sve ono o čemu je u dubini duše maštao: igru, prijateljstvo, toplinu, slobodu, ljubav. Upoznaće vlasnika kuće iz koje je izašao kao lopov i njegovu ćerku, zbog koje će se bezbroj puta vraćati u tu kuću. Da ne bi priča bila čisto ljubavna, pisac je upleo mlade junake u priču jednog monstruma, čoveka koji je sam sebe pretvorio u čudovište i uništio sve dobro u sebi, ali i ljudima koji ga jedini nisu izdali. Borba za pravdu i ljudske živote, završiće se pomalo okrutno, a iz nje će otići i mlada Marina, na isti način kao i njena majka. Dečak će izgubiti ono neprocenjivo što je na tren imao i ostaće mu samo uspomene i njeno ime, koje će bledeti na njegovim usnama godinama.

Ukoliko volite horore i tinejžerske romane, potražite ovaj roman Karlosa Ruiza Safona u knjižarama. Njegov poslednji roman iz serije tinejžerskih romana, izdat 1999. godine, čeka svoje verne čitaoce, među kojima je i njegov tvorac, koji oprezno priznaje da mu je ovo jedno od omiljenih dela.

 

Autorka: Ana Zdravković

 

Slika je odavde.

Najnovije