Mingl kutak

O Klimtu hedonisti

O Klimtu hedonisti


Svi vi koji ste ovih dana posetili internet stranicu www.google.com sigurno ste primetili doodle koji slavi 150. godina od rođenja velikog umetnika, Gustava Klimta. Kao i mnogo puta ranije, sveznajući Google je odlučio da obeleži ovaj jubilej i oda mu priznanje. 

Beč je ove godine potpuno u znaku ovog jubileja. Svi muzeji i veće galerije u Beču obeležavaju jubilarnu godinu izložbama Klimtovog stvaralaštva što vam već ukazuje na njegov značaj kako u Austriji, tako i izvan nje.

Kod Klimta mora da vas fascinira njegov odnos prema ženama. Smatrao je da su one smisao života, da su večna inspiracija i da su sve lepe. Slikajuči ih, prikazivao je sve najbolje što su imale, sa nekim pobedonosnim pogledom. Sve te žene kao da su bile svesne svoje lepote, seksipila i moći. Klimtu je puno puta osporavan umetnički rad jer je bio ispred svog vremena i često je osporavan kao pornografski slikar. Nije se previše obazirao na govorkanja ljudi, slikao je kako je želeo, uživao u ženama i uživao je slikajući ih. 

Poznato je da je Gustav Klimt često menjao žene i da je ostavio veliki broj potomaka iza sebe. Neretko je viđan u javnim kućama i kafanama. Bio je hedonista, uživao je u svemu što je radio i nije se kajao. Takođe je poznato da je ljubav njegovog života bila Emili Floge i da je i pored prevelike ljubavi prema njoj imao još žena u svom životu. 

Ako želite da na jedan zanimljiv način steknete uvid u život ovog umetnika, preporučujem vam da pogledate film "Klimt" iz 2006 godine.

SREĆAN ROĐENDAN GUSTAVE!

Pogledaj kako izgleda pomenuti doodle.

Autorka je Jelena Radivojević.
Izvor slike. 

Najnovije