Mingl kutak arhiva

Čitanje na sniženju

Čitanje na sniženju


"Ukoliko je knjigu vredno pročitati, vredno ju je i kupiti." - Raskin

Svaki strastveni čitalac neizostavno će se složiti sa ovom Raskinovom mišlju, međutim, uvidom u lične finansije većina nas shvata da para za ovaj najjeftiniji hobi, jednostavno nema dovoljno ili čak uopšte nema. U želji da očuvamo vrednost dobre knjige i pomognemo tebi i društvu koje uživa u čitanju, Mingl je prikupio informacije o letnjim akcijama, popustima i drugim pogodnostima koje nude izdavačke kuće u Srbiji.

Trenutno najaktuelnije su letnje akcije. Do 09.08.2012. mogu se kupiti tri i više Laguninih naslova uz popust od 40%, Alnari nudi više od 50 naslova u okviru akcije ,,4 knjige za 999 dinara'', Dereta ima sličnu akciju u kojoj se četiri naslova mogu kupiti za 1000 dinara, dok Preporod ima 150 naslova koje nudi po ceni od 99 dinara. Ukoliko se interesuješ za izdanja Geopoetike zahvaljujući akciji ,,Nedelja letnjih sniženja'' koja traje od 06. do 10.08.2012. možeš ih pazariti po 30% nižoj ceni. Ako si ljubitelj isključivo spiritualnih i religioznih knjiga, ne brini, nisi zaboravljen, jer na tebe misli izdavačka kuća Reč koja nudi dvadesetak svojih naslova do 20% jeftinije do 01.09.2012. Ukoliko ti ne smetaju tek-tek oštećeni primerci, pogledaj na sajtu izdavačke kuće Klio spisak ređe izdavanih naslova koji se prodaju po ceni od 50 do 1200 dinara  u okviru njihove akcije ,,Letnji škart'', dok istovremeno ova kuća nudi i tri kvalitetne nove knjige o sportu za samo 1999 dinara do kraja Olimpijade u Londonu, odnosno do 12. avgusta. Ako si ljubitelj knjiga Kreativnog centra, određene naslove možeš nabaviti i 40-50% jeftinije uz koje dobijaš i poklončiće.

Ako želiš konstantno da upotpunjuješ ličnu biblioteku, osim ovih povremenih akcija uvek možeš iskoristiti povoljnosti koje pružaju klubovi čitalaca raznih izdavačkih kuća. Nažalost, nisu svi klubovi aktivni u celoj Srbiji već samo u određenim mestima te ukoliko nisi iz Beograda, Novog Sada i Niša moraš se prethodno raspitati da li je određena izdavačka kuća osnovala klub i u tvom mestu, lično u knjižarama ili uvidom u sajt kuće. Najčešće se član kluba postaje kupovinom jedne knjige tog izdavača, a uslovi produženja članstva variraju od kuće do kuće. Na ovaj način stalni kupci mogu dosta uštedeti, npr. u Belom putu se popust kreće do 30%, u Karposu, Paidei i Prometeju popust iznosi 20%, Knjizi komerc 10%, a u Dobroj knjizi čak do 55%. Za kupovinu preko interneta popust u Kreativnom centru iznosi 20% na sve osim udžbenika za koje je popust 10%, a za članove SMS kluba je 20-40%. I ostale kuće nude popuste za kupovinu preko interneta: Aruna 5%, Plato 10%, Alnari, Mono&Manjana i Babun po 20%, Odiseja 30%, Čarobna knjiga 25% plus 5% za članove kluba plus 10% za kupovinu više od knjiga, dok Arhipelag uz 30% popusta na knjige nudi i 30% popusta na karte za pozorišne predstave u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Užicu i Somboru. Takođe, za popuste prilikom kupovine preko interneta možeš se raspitati i u Zmaju, Beogradskoj knjizi i Heliksu, koji se bavi izdavanjem knjiga iz domena popularne nauke. Poručivanje preko interneta obavezuje i na plaćanje poštanskih troškova ali su oni za veći broj knjiga smešno mali ili te neke izdavačke kuće u potpunosti oslobađaju istih (npr. Mono&Manjana za porudžbinu u iznosu većem od 2000 dinara).

Najizdašnije na srpskom tržištu se već duže vreme pokazuje izdavačka kuća Laguna. Osim popusta za članove kluba čitalaca koji može dostići 33% i gorepomenute trenutne letnje akcije, ova izdavačka kuća promoviše čitalaštvo kroz razne nagradne igre u kojima se može osvojiti neka knjiga, od kojih su stalne ,,Pogodi citat'' i nagrade za najbolje komentare/prikaze Laguninih knjiga koje čitaoci ostavljaju na sajtu u toku jednog meseca. Ne treba zaboraviti ni ,,Knjigu nedelje'', akciju u kojoj se svake sedmice daje 30% popusta na određenu knjigu. Ovakvu akciju ima i Dereta.

Izdavačkih kuća ima mnogo, knjiga ima milion puta više, a izbor je na nama. Da prema svom ukusu i mogućnostima odaberemo ono najbolje i kupimo kada i gde je najpovoljnije. Na kraju krajeva, ni članska karta gradske ili školske biblioteke nije loše rešenje. Jer, kako Andrić kaže: ,,Knjige su potreba, život je neophodan. Ne treba ih razdvajati jedno od drugog.''

P.S. Ako znaš za još neku akciju, javi nam se i sve ćemo da objavimo.

Autorka koja je uživala u istraživanju je Ana Zdravković.
Sliku smo našli ovde

Najnovije