Mingl kutak arhiva

Mirovni kamp u Neumu

Mirovni kamp u Neumu

Među 85 učesnika mirovnog kampa "Odmor od rata" u Neumu i ove godine bilo je 28 mladih iz Sombora. Oni su zajedno sa vršnjacima iz Tuzle, Vukovara, Srebrenice i Gornjeg Vakufa - Uskoplja proveli 12 nezaboravnih dana na ovom besplatnom letovanju.

Kroz kampove koje organizuje "Komitet za ljudska prava i demokratiju" iz Kelna preko 21.000 mladih imalo je priliku da se druži, upoznaje i edukuje sa svojim vršnjacima iz susednih država. Voditelji i članovi organizatorskog tima kreiraju i vode radionice nenasilne komunikacije, anti-ratne radionice i nenasilnog rešavanja konflikata, kreativne i plesne radionice, šiacu masaže, dramske, novinarske i još mnoge druge...

Učesnici su na kampu pripremili performans pod nazivom "Samo da rata ne bude" i izveli ga u centru Neuma i Dubrovnika izazvavši pozitivne reakcije mnogobrojne publike. Svake godine mladi biraju slogan koji oslikavaju na majice, tako da je nakon "Različiti a jednaki", "Drugačiji pa šta", "Bilo kuda mir svuda", "Razlike nas spajaju", ovogodišnji kamp protekao pod sloganom "Zajedno možemo sve".

Nakon kampa na moru održava se i kamp u jednom od gradova učesnica. Ove godine je red ponovo došao na Sombor, tako da će se bivši Neumovci iz tri države družiti na somborskom salašu "Dida Hornjak" od 10. do 16. avgusta. Sledeće godine obeležava se 20 godina postojanja projekta besplatnog letovanja za mlade, a zajedničku manifestaciju mladi će organizovati u Tuzli.

 

Tekst i fotografiju poslala nam je Tamara Stojkovic

Najnovije