Mingl kutak arhiva

Kad srednjoškolci vode kompaniju

Kad srednjoškolci vode kompaniju


Ekološki prihvatljiva proizvodnja koja donosi profit, osnovni je cilj učeničke kompanije “WOW” iz Trstenika. 

Ovi učenici gimnazije “Vuk Karadžić” svoju kompaniju su organizovali kao akcionarsko društvo sa sedamnaest članova. Predsednik kompanije je Aleksandra Milovanović, finansijski sektor predvodi Lidija Stojančević, odeljenje marketinga i lider u ovom sektoru je Mina Đurić, direktor Marija Vučić je zadužena za sektor proizvodnje, a odeljenje ljudskih resursa predvodi Anđela Ristić.

Njihov najpoznatiji proizvod je unikatno dekorisan svećnjak CAN2 koji se izrađuje uz pomoć limenke ispunjene voskom. 

“Kompanija se zalaže da osim profitabilne i efikasne proizvodnje osigura da ona bude i ekološki prihvatljiva. Cilj nam je da smanjimo što je više moguće ekološke rizike naših proizvoda i time učestvujemo u čuvanju zdrave životne sredine, a istovremeno naš proizvod izdvojimo od ostalih na tržištu. Ekološko udruženje našeg grada nam izlazi u susret pri organizovanju prezentacija o čuvanju životne sredine,” kaže finansijska direktorka Lidija Stojančević i dodaje da pored svećnjaka proizvode i druge dekorativne predmete poput nakita i pepeljara. 

Lokalna samouprava je prepoznala potencijal ovih mladih ljudi pa je tako opština Trstenik obezbedila početni kapital za kompaniju, gimnazija im radnim danima ustupa učionice za proizvodnju a vikendom na raspolaganju imaju prostorije Kancelarije za mlade Trstenik.

Kompanija “WOW” je već tri godine u prvih pet na takmičenjima najboljih učeničkih kompanija u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji, a kako kažu togom tog perioda su se usavršili u pogledu ideja i načina na koji pristupaju tržištu. 

“Obrazovni program ‘Učenička kompanija’ nam je pomogao da uvidimo da i mladi u Srbiji mogu da se bave biznisom i to veoma uspešno. Pokazao nam je da trudom i intezivnim radom možemo da dođemo do željenog cilja,” ističe Lidija i najavljuje novine u proizvodnji kao i porast broja članova u sledećoj školskoj godini.

Izvor: www.bizlife.rs


P.S. Ako imaš pitanja za ekipu iz kompanije, pronađi ih na Fejsbuku.

 

Najnovije