Mingl kutak arhiva

Ko rano leti?

Ko rano leti?

Pejzaž predratnog srpskog sela. Slika početka Drugog svetskog rata. Opis vrednosti koje su danas zaboravljene. Vredi se podsetiti, a kako drugačije u nedostatku fotografija i video snimaka, nego kroz dobru knjigu.

Klasik Branka Ćopića je upravo jedna od takvih knjiga. Obični dečaci, tražeći spas od batina nemilosrdnog učitelja koji je izgleda zaboravio dane svog "đakovanja", udružuju se u neobični savez koji iz dana u dan prima sve više članova. Različitih karaktera, interesovanja i sposobnosti, dečaci ipak uspevaju da postanu pravi prijatelji i izgrade svoj svet u kome nema nepravde, laži i lenstvovanja. Svako se oseća motivisanim, a nedužnim, da doprinese ovoj zajednici što više može, i zbog toga je "Jovančetova četa" neuništiva. Njeni članovi su čak i jedna kuja i jedna devojčica koje sa istim elanom pristupaju družini. Iako otkrivena i pohvatana od strane dečijih staratelja i rođaka, ova četa uspeva da se izbori za važnu stvar: da se vrati učiteljica koja ima razumevanja i ljubavi za sve učenike u selu. U tome im pomaže momak koji se tek vratio iz vojske, a koji je u srodstvu sa jednim od dečaka iz čete.

Vreme prolazi u veselju i dečijim nestašlucima, na pomolu je rat čiji se obruč sve jače steže oko sela. Dolazi dan koji predstavlja početak ratne agonije, ali mala četa ne zaboravlja principe na kojima je izgrađena i njeni članovi postaju glavni pomagači partizanau. Od nestašnih dečaka i radoznale devojčice nastaju pravi borci, a mladić koji ih je podržao u ranijim događanjima dokazuje svoje rodoljublje i hrabro srce stavljajući se na raspolaganje svojoj domovini bez obzira na opasnost. Svi zajedno odlaze u aktivnu borbu protiv neprijatelja nadajući se srećnom okončanju situacije i povratku u svoj lepi kraj.

Orlovi rano lete je odličan dečiji roman koji osim ratne tematike nudi i elemente onoga za čimi nakon detinjstva žudimo: pravog i iskrenog prijateljstva i prvih, neiskvarenih ljubavi, često neuspešnih. Ovaj roman nam može vratiti veru onda kada je najmanje imamo i slatko nas nasmejati, posebno sada kada je ostalo još manje od mesec dana do povratka u školske klupe i povratka svojim drugovima.

 

Autorka je Ana Zdravković

Najnovije