Mingl kutak arhiva

Svi na Nišvil

Svi na Nišvil


Ovogodišnji Nišvil džez festival biće održan od 16. do 19. avgusta na niškoj Tvrđavi, a okupiće izvođače, volontere i volonterke iz različitih krajeva sveta. Na šest pozornica u Nišu, sa proširenjem u vidu gostovanja u Vranju, Leskovcu, Pirotu i Surčinu u toku po jednog od četiri festivalska dana, kao i kvalitetnim muzičkim programom iznad svega, Nišvil ponovo obećava da potvrdi svoj epitet vrsnog džez festivala. 

Prema rečima Ivana Blagojevića, generalnog direktora festivala, očekuje nas jedan još bolji i veći Nišvil. Među izvođačima naći će se francuski violinista Žan Luk  Ponti, džež basista Džon Patituči i Brisel Džez Orkestar, koji će sa dvoje vrhunskih vokala, Mariom Joao i Davidom Linksom, izvesti program “A Different  Porgy, Another Bess”. Program je sastavljen od arija iz čuvene opere Džordža Geršvina, “Porgi i Bess”. Posebno zanimljiv je italijanski bend Nema problema, čiji je muzički stil zasnovan na muzici Roma sa Balkana, a razvijan naslanjajući se na muziku Johana Sebastijana Baha, Čarlsa Mingasa i Gorana Bregovića.     

Pored koncerata na Earth, Sky, River, Matine i Open pozornicama, biće organizovane i večernje projekcije filmova na Movie pozornici. Posebno atraktivna je projekcija višestruko nagrađivanog filma „The Artist“, francuskog reditelja Mišela Hazanaviciusa. Za ovaj film, koji je na dodeli nagrada od strane Američke filmske akademije dobio pet Oskara – za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu, kostim i originalnu muziku – neke od numera snimio je Brisel džez orkerstar, koji će na festivalu nastupiti 17. avgusta.     

Ljubitelje džeza, ali i sve koji vole da posećuju kulturna dešavanja, očekuje bogat propratni program, koji počinje 13. avgusta, otvaranjem izložbe fotografija Aleksandra Plačkova, pod nazivom „Sav taj džez“ u Galeriji Art 55, na koju se nadovezuje izložba fotografija Bojana Bončića, „Živeti od danas do sutra“, u Galeriji Salon 77 i muzičke izvedbe na River pozornici 14. i 15. avgusta.    

Nišvil je za mlade otvoren u smislu volonterskog angažmana i besplatnih muzičkih radionica. Ove godine, za volontersku poziciju konkurisalo je preko 750 volontera i volonterki iz 166 različitih gradova iz zemlje i sveta! Selekcija je završena, a volonterski angažman počinje u petak, 10. avgusta, volonterskom prozivkom i nastavlja se u sektorskoj organizaciji sve do zatvaranja ovogodišnjeg programa. Muzičke radionice biće organizovane u prostorijama niškog Simfonijskog orkestra od 16. do 19. avgusta, a gosti predavači biće muzičari koji će nastupiti tokom neke od festivalskih večeri.     

Niške ulice će u narednih desetak dana preplaviti volonteri u majicama sa Pčelicom, zaštitnim znakom festivala, a sa njima i pozitivna energija pomešana sa zvucima dobre muzike. Za sve one koji žele sebi da prirede malo muzičko pročišćenje, Nišvil 2012 je pravo mesto.

Komplet ulaznica za Nišvil 2012 košta 3.000,00 dinara, a učenici i studenti mogu uz indeks ili đačku knjižicu da kupe komplete ulaznica po ceni od 2.500,00 dinara. Pojedinačne karte koštaju 1.200 dinara, studentska pojedinačna (za jedno festivalsko veče) 1.000 dinara.

Sve kategorije karata za Nišville 2012. mogu se kupiti putem onlajn prodaje na www.tickets.rs i www.eventim.rs.
Kompletan program festivala možete pronaći ovde.

Autorka je Jovana Georgievski.
Slika je odavde

Najnovije