Mingl kutak arhiva

Omladinski mirovni kamp u Somboru

Omladinski mirovni kamp u Somboru


U Somboru je od 10-16. avgusta, u okviru mirovnog kampa "Odmor od rata - izgradnja mira", boravilo 70 mladih iz regiona. Svoje šatore učesnici iz Vukovara, Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Sombora smestili su na Dida Hornjakovom salašu gde su se sedam dana družili i učili jedni od drugih. Imali su bogat i raznovstan program, mnoge edukativne i zabavne sadržaje, predavanja i radionice. Upoznali su se sa gradom i okolinom, kupali se na Štrandu i bili na izletu u Subotici i na Paliću. Mladi mirovni aktivisti i aktivistkinje dali su svoj doprinos obeležavanju Međunarodnog dana mladih izvevši performans “Samo da rata ne bude”, na glavnoj somborskoj ulici, ali i učestvujući u programu “Muzika na točkovima”. Somborce su zabavili igrama sa padobranom i velikim “Čoveče ne ljuti se”.

- Već 19 godina uz pomoć “Komiteta za osnovna prava i demokratiju” mladi iz tri zemlje i šest gradova okupljaju se najpre u Neumu a potom u gradovima učesnika radi uspostavljanja kontakata, razbijanja predrasuda i fantastičnog druženja koja po završetku kampova rezultiraju dugim i lepim prijateljstvima. Cilj projekta je izgradnja mira, razumevanja i tolerancije, kao i uspostavaljanje dijaloga i povezivanje mladih iz regiona. Više od 5.000 dece i mladih letovalo je u Živogošću, Drveniku i Neumu u sklopu projekta, i učestvovalo na kampovima u Somboru, Tuzli, Vukovaru i Gornjem Vakufu-Uskoplju, rekao je nekadašnji učesnik a sada jedan od organizatora kampa, Darko Stojković.

Nakon kampova, mladi se samostalno ali i preko organizacija iz kojih dolaze organizuju i posećuju u okviru vikend poseta koje su pune zajedničkih aktivnosti.
- Nemačka organizacija “Komitet za osnovna prava i demokratiju” iz Kelna, nije politička organizacija. To je nezavisno udruženje koje se bori za ljudska prava i demokratiju. U njenim programima su našla svoje mesto i deca iz Palestine i Izraela, koji takođe imaju svoje kampove mira. Rad ove organizacije i njene humane projekte treba podržati, pogotovo zato što se ne finansiraju od državnih niti bilo kojih drugih političkih institucija, nego novac vredno sakupljaju od stanovnika Nemačke, putem ličnih donacija, rekla je Alma Džinić – Trutović, koordinatorka projekta iz Tuzle.

Najnovije