Mingl kutak arhiva

Dnevnik jedne učenice

Dnevnik jedne učenice


Pred nama je šarenoliki svet tajni jedne simpatične lenjingradske učenice. Da zavirimo malo? Ili ipak ne? Ma da zavirimo, samo malčice.

Nismo li i sami nekada počinjali da pišemo dnevnik svojih sitnih misaonih ispovesti, koji smo čuvali kao svetinju, ne dozvoljavajući nikome ni da priviri u taj supertajni, samo naš svet? Upravo takav je dnevnik Galje Sologubove, devojčice koja raste, razvija se, menja razmišljanja, pronalazi nove oblasti interesovanja, postaje sve zrelija i odgovornija, i možda već ulazi u razdrmani svet ljubavi. Opisujući sebe, svoje roditelje, poznanike, školske drugove i drugarice, nastavnike, direktora, ljude različitih društvenih klasa i profesija, Galja pak prodire u mnoga i sada istoričarima i ekonomistima nejasna društveno-politička i socijalno-ekonomska pitanja. Njen skromni dnevnik sa velikim pretenzijama otvara vrata realnog sveta naše i svetske prošlosti, jednog rogobatnog perioda o kome nema previše iskrenih svedočenja, i zabluda u kojima su živeli ljudi iz svih društvenih klasa. Istovremeno, Galjin dnevnik je jedna velika zbirka bisera realnih svakodnevnih školskih komedija koja nudi svakom učeniku nekoga za poistovećenje: odeljenjskog vođu, načitanog akademika, bubalicu, pristalicu ideologije, glupavu hvalisavku, buduću udavaču, dežurnog razbijača, nezainteresovanog, neprihvaćenu, napaćenog, sanjalicu, kuvaricu, prosečnu, natprosečnu, ispod proseka.
U Galjinom životu i dnevniku jednostavno ima mesta za svakoga, a njena misija je da u okviru svojih ljudskih poriva i mogućnosti pomogne, izvuče, sredi, priredi, uteši i usput postaje devojka koja ima svoju slatku tajnu. Jedini koji je može razumeti i koji može da zaviri u njen pravi svet jeste čika Vasja, koji uprkos svakodnevnim mukama prosečnog čoveka i dalje ne odustaje od svoje duše velikog deteta. On igra naizgled neprimetnu ali ustvari veoma značajnu ulogu u njenom odrastanju i svojim podsticajima dovodi je do trenutka u kome ona shvata suštinu života i nadanja, trenutka u kome se svrha njenog dnevnika završava, jer je pronašla sebe.

Jan Lari nam je velikodušno omogućio da zavirimo u jedan ovakav dnevnik, pišući ga kao plod svoje mašte ili možda i pomalo biografski, ko bi znao. Ali, jedno je sigurno, u Galjinom dnevniku će svako pronaći svoje školske drugove i sebe. Pokušajte.

Autorka je Ana Zdravković.
Sliku smo našli ovde

Najnovije