Mingl kutak

Nišvil je strava

Nišvil je strava


5 gradova, 6 dana, 11 pozornica, preko 40 izvođača, 350 volontera i volonterki u 12 sektora, mnogo publike, novinara, fotografa, dobrog provoda, sklopljenih prijateljstava i lepih uspomena – to je bio 29. Nišvil džez festival!

Festival je otpočeo 14. avgusta na River pozornici, pored Nišave, koncertom kvinteta Aleksandra Kunhe iz Brazila, kada je nastupio i Dado Topić sa bendom Time After Time. Program na glavnoj festivalskoj pozornici otvorio je 16. avgusta mladi džez sastav iz Niša – DžezbukA, dok su odličnom svirkom 19. avgusta festival zatvorili The Brand New Heavies.  
Glavne zvezde ove godine bili su francuski violinista Žan Luk Ponti, orkestar Bobana i Marka Markovića, koji već dugo nosi titulu vodećeg trubačkog orkestra u Srbiji, Brisel džez orkestar, najpoznatiji evropski, a po Downbeat-ovoj listi jedan od deset najboljih orkestara u svetu i britanski sastav The Brand New Heavies, pioniri londonske asid džez scene. 

Upečatljiva je bila pres konferencija Žan Luk Pontija, uoči njegovog nastupa 16. avgusta. Ponti je u svojoj karijeri sarađivao sa mnogim velikim imenima svetske džez i rok scene, uključujući Frenka Zapu i Elton Džona. Na konferenciji u Nišvil pres centru izjavio da najviše uživa kada svira u pratnji simfonijskog orkestra, a na pitanje kako je došao na ideju da tokom svoje karijere sarađuje sa rok muzičarima, odgovorio je: 
“Oni su došli meni. Imao sam iskustva u izvođenju klasične muzike, zatim sam svirao komercijalni džez, a onda sam stupio u kontakt sa rok muzičarima. Rok muzičari imaju najsofisticiraniji način improvizacije i zbog toga mi je bilo zanimljivo da radim sa njima. Kroz takvu improvizaciju najlakše je stvarati muziku koja odiše ličnim pečatom, a prostor za kreativnost se proširuje.“
 Na pitanje kakvi su njegovi planovi posle Brazila, ovaj izuzetni muzičar rekao je, ujedno zaključivši konferenciju: „Ne odgovaram na pitanja o budućnosti.“

Zapažen je bio i nastup holandskog tria Dolly, beg your pardon, koje su 19. avgusta nastupile na Open pozornici. Tri mlade, simpatične devojke sa gitarama i kontrabasom, izvodile su uglavnom kantri obrade starijih pesama, a nastup je obeležila i odlična komunikacija sa publikom. One nisu samo izvodile muziku, već su i govorile o njoj na zanimljiv i nenametljiv način, dok se publika zabavljala i igrala.
 
U toku poslednje festivalske večeri, pažnju je privukao i Mihail Josifov sekstet uz pevački trio The Sentimental Swingers, iz susedne Bugarske. Muškarci u odelima, koji nose šešire u stilu Frenka Sinatre i tri devojke u tufnastim haljinama, sa loknama, maramama i u salonkama, naterali su publiku na ples uz obrade pesama The Andrews sisters, šansona i zvuke savremene pop muzike. Pored zvučnog, ovi izvođači ostavili su i odličan vizuelni utisak, vraćajući publiku u tridesete godina XX veka i zlatno doba svinga.

Pored programa na muzičkim pozornicama u Nišu, festival se odvijao i na drugim punktovima u gradu i obuhvatio je kulturna dešavanja u širem smislu – od projekcija džez filmova i nagrađivanog filma The Artist, preko muzičkih radionica, kreativnih bazara, izložba fotografija i promocija knjiga, do gostovanja u Vranju, Leskovcu, Pirotu i Surčinu.
 
Treću godinu za redom, obeležje festivalu dali su volonteri i volonterke iz zemlje i inostranstva. Više o volontereskoj perspektivi festivala možeš pročitati na blogu Nišvil pres centra.

Volonterski angažman završen je 20. avgusta, žurkom i dodelom sertifikata volonterima i volonterkama. Bitno je napomenuti da je ove godine volonterski tim Nišvil džez festivala dobitnik zlatnika sa likom Cara Konstantina, koji je na proslavi za volontere u ime grada Niša dodelio Srđan Aleksić, član gradskog veća iz resora za kulturu. Aleksić se tom prilikom zahvalio volonterima i volonterkama na uloženom trudu i izrazio nadu da će se i sledeće godine sresti na istom mestu. Marjan Cvetković, koordinator volonterskog tima, izrazio je zahvalnost na prvom priznanju koje je dodeljeno volonterima Nišvila.

Nišvil džez festival okupio je veliki broj mladih, što kroz volonterski angažman, što kroz različite programe dostupne i svima onima koji nisu u mogućnosti ili jednostavno nisu motivisani da kupe karte. Na ovaj način, u vremenu trubo folka i mladog potrošačkog društva koje se brzo umara i prezasićuje sadržajima, Nišvil predstavlja svojesvrsnu kulturnu vakcinu. Ovaj brz i bezbolan metod može vas podstaći da krenete u svoje lično putovanje kad se vratite kući – testiranje sopstvenog muzičkog ukusa na nove zvuke i ekperimente koji za krajnji rezultat imaju sofistikaciju opredeljenja i otvorenost za ljude; a baš takvi i postajete kad volontirate.

Sa još jednog Nišvila, izveštava Jovana Georgievski.
 

Najnovije