Mingl kutak arhiva

Poštansko sanduče 2.0

Poštansko sanduče 2.0


Zamislite poštansko sanduče od recikliranog elektronskog otpada koje danju prikuplja solarnu energiju a noću osvetljuje adresu i kućni broj. Upravo ovu ideju su leskovački srednjoškolci uspeli da sprovedu u delo kroz svoju učeničku kompaniju „Ding-Dong“.

„Kada je donesen novi zakon o obavezi svakog domaćinstva da poseduje poštansko sanduče po najnovijim standardima, shvatili smo da će potražnja biti velika pa smo rešili da iskoristimo trenutak. Međutim, želeli smo da naše sanduče bude zanimljivije, ekonomičnije i višenamensko”, kaže Vladimir Zdravković, direktor kompanije. 

Vladimir, Stefan, Aleksandra, Katarina i Stefan su učenici Tehničke škole “Rade Metalac” i budući tehničari mehatronike, a uz pomoć profesora Igora Arsića osnovali su kompaniju “Ding-Dong” i krenuli u osvajanje tržišta. Za sada imaju dva modela poštanskog sandučeta i oba su od recikliranog elektronskog otpada. Jedan preko foto-ćelije sakuplja solarnu energiju koja se noću emituje i osvetljava adresu i kućni broj. Drugi model sandučeta je sa indikatorom koji obaveštava korisnika o pristigloj pošiljci, i to svetlećom, zvučnom ili SMS porukom. 

“Već nam stižu porudžbine a ostvarili smo i kontakt sa Poštom Srbije. Postali smo prepoznatljivi nakon raznih takmičenja i sajmova na kojima smo učestvovali, a izdvojio bih Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija i Regionalni sajam preduzetništva. Takođe veliku zahvalnost dugujemo profesoru Igoru kao i našoj školi koja nas je finansijski podržala na početku, kada je uvek najteže”, ističe Vladimir.

U školskoj radionici osmišljavaju i treći model sandučeta za koji najavljuju da će biti lepši i inovativniji od prethodnih. I dalje će koristiti isključivo elektronski otpad jer, kako kažu, žele da daju doprinos očuvanju životne sredine. 

“Stekli smo veliko samopouzdanje i postali još bolji prijatelji, što nam je zaista važno. Program Učenička kompanija nam je pomogao da shvatimo da uz dobru ideju i plan možete sprovesti u delo sve što zamislite,” objašnjava Vladimir.

Izvor: bizlife.rs
Sliku smo našli ovde.

Najnovije