Mingl kutak arhiva

Obeležen Međunarodni dan mira

Obeležen Međunarodni dan mira


Poljoprivredno-hemijska škola ''Dr Đorđe Radić'' iz Kraljeva je i ove godine obeležila Međunarodni dan mira, 21. septembar. Ovaj datum ustanovljen je tek 2001. godine od strane Ujedinjenih nacija rezolucijom 55/282 21. Dan mira obeležavaju organizacije, insitucije, agencije u cilju ukazivanja važnosti mira i nenasilne komunikacije. Kao krajnji fokus i ishod je prekid nasilja, ratnih obračuna, jer je jedino na taj način mir kao imperativ održiv.
U svečanoj sali Poljoprivredno-hemijske škole organizovana je radionica u vidu simulacije diskusija na temu prevazilaženja diskriminacije i stereotipa kao osnove za uspostavljanja mira.

''Odlučili smo da se na Dan mira pozabavimo korenom problema - stereotipima i diskriminacijom koju nazivamo predrasudom u akciji, a koje su izvor svakog sukoba. Često se različitost doživljava kao pretnja i na osnovu tog osećanja i razmišljanja nastaje negativno etiketiranje pojedinca i grupa koje služi kao opravdanje za diskriminaciju, tj. nejednak tretman u društvu i uskraćivanje prava'', kaže Aleksandra Jovankin, pedagoškinja škole.

Simulacijom i izmeštanjem razmišljanja ''kako je drugom u njegovoj koži'' učenici su biti bliži razumevanju problema i uvažavanju drugih koji različitošću nisu lošiji, već samo drugačiji. Razumevanje ljudi prema kojima imamo predrasude i prevazilaženje tih predrasuda nužni su za prevenciju konflikata i uspostavljanje mira. Nakon radionice sa učenicima je organizovana diskusija o različitosti, stereotipima, predrasudama i praktičnim aktivnostima koje će u školskom okruženju doneti atmosferu i uspostavljanje mira. 

Hvala Anđeli Tošković za vest i sliku.

Najnovije