Mingl kutak arhiva

Učionica koja život znači

Učionica koja život znači


Dramska sekcija Tehničke škole iz Smedereva (sadašnje Omladinsko pozorište Tehničke škole), ima višedecenijsku tradiciju. Počelo je sa radom pre 1980. godine, ali sve podatke o izvedenim predstavama i radu, ima od 1987. godine. 

Povodom 70-godišnjice proboja Solunskog fronta, dakle 1988. godine učenici su radili predstavu u kojoj se, u ulozi majora Gavrilovića, naročito istakao Dejan Tončić. Kasnije, on je završio pozorišnu akademiju, stalni je član Kruševačkog pozorišta i igra u filmovima i TV-serijama. 

Učenici su izveli i predstavu „Banović Strahinja“ (1993. godine), a 1996. godine, kada su svetosavske akademije svih smederevskih škola prikazivane u Domu kulture, u vidu takmičenja, njihov program proglašen je najboljim. Dovoljno je reći da je tada tridesetoro učenika provelo ceo zimski rasupust u hladnoj i nedovoljno uređenoj učionici na probama, pa da shvatimo koliko entuzijazma i ljubavi prema pozorištu postoji među učenicima mašinske, elektro i saobraćajne sturke, od kojih se to možda i ne očekuje. 

Poslednjih nekoliko godina učenici uzimaju mnogo više učešća, kako u izboru tekstova koje rade, tako i u izboru muzike, osmišljavanju i izradi scenografije, ali i promovisanju njihovog rada i uslovima u kojima rade. 2011. godine, Dramska sekcija Tehničke škole menja ime u „Omladinsko pozorište Tehničke škole“. Počinje da izvodi predstave na brojnim festivalima i drugim gradovima u Srbiji. 2011. godine, predstavu „Koštana“, odigrali su u Vranju i dobili veoma pozitivne kritike. 2012. godine, bili su deo programa obeležavanja dana Kruševačke gimnazije. Predstavu „Nušiću, s ljubavlju“ odigrali su u Kruševačkom pozorištu, pred profesionalnim glumcima i pokazali koliko vrede. 
Ciljevi pozorišta su da učenicima Tehničke škole približe pozorište, da ih navedu da se bave glumom i na taj način doprinesu poboljšanju kulturnog života u Smederevu, ali i da stvore pravu pozorišnu družinu koja će opstajati dugi niz godina, sa novim i starim generacijama. 

U okviru projekta „Mladi su zakon“, Ministarstva omladine i sporta i resurs centra za podunavski okrug, Omladine JAZAS-a Požarevac, Omladinsko pozorište Tehničke škole (iz Smedereva) je dobilo značajna sredstva za realizaciju projekta „Učionica koja život znači“. Učenici iz dana u dan sređuju učionicu. Napravili su police za odlaganje kostima, okrečili, preko jednog zida su iscrtali logo pozorišta, a što je najbitnije, tokom izvođenja radova su istovremeno spremali predstavu „Koštana“ za svoje građane i družili se. Predstava je odigrana u okviru festivala „Smederevska jesen“, a bila je humanitarnog karaktera. Kao što svi znamo, pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja je izgorelo u požaru pa je „Koštana“ odigrana zbog humanitarne pomoći tom pozorištu.

Smederevci su veoma ponosni na pozorište za koje kažu da je u rangu profesionalnih pozorišta.

Iako se ovo čini kao sasvim obična priča, ovo je sve, samo ne to. Ovo su obični srednjoškolci sa neobičnim idejama, koji kroz svakodnevno zadovoljstvo grade svoje mikro okruženje, ono koje te u velikoj meri podstiče da razmišljaš i afirmiše da budeš i radiš ono što želiš.

Vest nam je javila Milica Popović.
Sliku smo našli na Fejsbuk profilu Omladinskog pozorišta koje i ti treba da imaš u prijateljima.

Najnovije