Mingl kutak

Vrane u Berlinu

Vrane u Berlinu


Berlin ima i svoje neobične stanovnike. To su sive i crne vrane koje se uveče okupljaju u jata koja kruže nad prestonicom, a poneka napadne i čoveka.

Mnoge građane obliva hladan znoj kada čuju vrane. Kada u internet-pretraživač ukucate reči: vrane, Berlin, prvo što dobijete su novinski naslovi tipa: "Vrane ponovo napale građane glavnog grada". Na Jutjub su postavljene novinske fotografije takvih napada uz odlomke iz Hičkokovog filma "Ptice". Grad ne štiti ljude od sila prirode. Gotovo svako poznaje nekoga ko poznaje nekoga ko je već imao loše iskustvo sa vranama.

"Na Aleksanderplacu ali i u vladinoj četvrti, svuda se uveče mogu videti velika jata - to su hiljade vrana"... "Na Prenclauerbergu je upravo napadnut jedan prolaznik. Tamo su postavili čak i table upozorenja."... "Imam kolegu čiju suprugu je vrana napala usred zoološkog vrta!"

Uvek su bile korisne

Moguće je da je ova priča stara pola godine. Jer, izveštaja o napadu vrana ima najviše početkom leta. Kada mlade vrane počnu da uče da lete, desi se da tu i tamo poneka ispadne iz gnezda. Ljubazni stanovnici Berlina im priskaču u pomoć i uzimaju ptičice u ruke da bi ih premestili na neko bezbedno mesto. Majka vrana kada to vidi pomisli da joj čovek kidnapuje mladunče i - načisto poludi.

Biolog Guntram Majer upozorava da vrane u Berlinu nisu štetočine. Kaže da njihovo ponašanje odslikava izmenjeni odnos između grada i okoline koja se polako ali sigurno urbanizuje. Berlin je pravi raj za vrane sa svojim restoranima brze hrane, otvorenim korpama za smeće i kulturom pravljenja piknika u parkovima. Tu uvek ima ostataka hrane koji privlače gradske ptičurine. Majer nas uči da "su vrane uvek bile korisne za poljoprivredu jer su jele parazite koji napadaju poljoprivredne kulture. Sada vrane, zbog izmenjenih uslova života, traže svoju hranu u gradu."

Treba se informisati

Ali tražeći hranu, te vrane kljuju po automobilima, staklima, nadstrešnicama, ili rovare po kamenju koje pokriva krovove nekih zgrada i ruše odatle to kamenje koje može da razbije staklo ili ugrozi nečiji život. Zakon o zaštiti životinja štiti vrane od građana koji bi rado da im smrse konce. Oni blaži i tolerantniji se informišu o vranama pa znaju kako da svoje dvorište ili terasu učine nepovoljnim biotopom za ove ptice, koje nikome ne žele zlo.

Izvor: Deutche Welle Srbija 
Slika je odavde

Najnovije