Mingl kutak arhiva

Opasna knjiga

Opasna knjiga


Ako pauziraš sa učenjem, ili je sve naučeno, a tražiš neku dobru knjišku koja može da te ispuni ovih jesenjih dana, imamo ozbiljnu preporuku za tebe.

Jedan od najkontroverznijih pisaca dvadesetog veka, Kurcio Malaparte, uvek je bio tamo gde je najgušće: na prvoj liniji frontova, u Rusiji, u Kini, uvek u ekstremnim situacijama. Ovaj italijanski umetnik nemačkog porekla (pravo ime mu je bilo Kurt Erih Sukert prošetao se kroz sve do tada postojeće ideologije: od komunizma, preko fašizma pa do sasvim specifičnogantifašizma (zbog koga ga je, inače, Benito Musolini naterao da iz Rima pobegne u Torino), cinizma i (ponovo) komunizma. Sodoma i Gomora ("Službeni glasnik", 2008.) je, u stvari, zbirka Malaparteovih mladalačkih zapisa, za koje poznavaoci književnosti tvrde kako su "krivi" za nastanak romana Kaputt, po kome će se proslaviti u celom svetu. 
Dakle, ovo može da bude veoma opasno štivo za mladog čitaoca, koji se lako i sa uživanjem može zaraziti "Malaparteovim sindromom" i onda sebi (i drugima) beskrajno zakomplikovati život. 

Ukoliko osetiš potrebu da izađeš iz udobne dosade svog mirnog života, onda je ovo prava knjiga za tebe. Čuvaj se dobro da slučajno ne pomešaš književnost i realnost, maštu i život. 

Fotografija je odavde

Najnovije