Mingl kutak arhiva

Najveća građevina od drveta

Najveća građevina od drveta


Neverovatna građevina „Metropol Parasol“ u Sevilji se bliži svom danu otvaranja. Ovaj niz talasastih suncobrana čini najveću drvenu građevinu na svetu. Njegovo isprepleteno saće drvenih panela se uzdiže iz betonske osnove i postavljeno je na način da formira strehe i prolaze ispod suncobrana.

Neutralan ton Metropol Parasola pomaže da se balansira jak kontrast ultra moderne građevine sa srednjevekovnim okruženjem Sevilje. Na tom mestu je prvobitno bila zamišljena parking garaža, međutim pošto su iskopavanja otkrila arheološko nalazište, čelnici grada su odlučili da tu sagrade muzej i prostor za društvene i kulturne aktivnosti građana. Metropol Parasol sada u sebi sadrži pomenuti muzej, pijacu, izdignuti trg i restoran, a veći deo toga je na otvorenom. Šetališta na krovu suncobrana nudi sjajan pogled na grad.

Sevilja je grad sa bogatom istorijom i jedinstvenim srednjevekovnim gradom unutar grada. Metropol Parasol definiše ključnu kulturološku ulogu koju Sevilja ima, kombinujući istorijsku arheološku destinaciju sa modernom građevinom. 

Izvor: ekologija.rs

Najnovije