Mingl kutak arhiva

Ovako se danas leti

Ovako se danas leti


Rekavši da „jednom kada osetiš da letiš, nikada više nećeš hodati zemljom sa očima okrenutim ka nebu, jer sa mesta gde si bio nikada nećeš poželeti da se vratiš“, Da Vinči nije ni slutio da će u kasnoj budućnosti ljudski um stvoriti padobran i mnogobrojne tehnike održanja tela u vazduhu. Izmenom položaja tela, osoba nauči da gospodari energijom vetra i u zavisnosti od povećanja telesne napetosti, strujanjem vazduha ono sadrži osnove letenja.

Mogućnosti su takve da je danas moguće vinuti se u vazduh kad god se pojavi želja za adrenalinom, čak se više i cena koštanja usluga "letenja" ne dovodi u pitanje - uvek ima onih koji žrtvuju štošta kako bi zemljino tlo posmatrali iz ptičje perspektive. Ovakva vrsta sporta predstavlja novu senzaciju i sjajnu zabavu za ljude svih uzrasta i fizičke kondicije. Učenje osnova letenja - rasta i pada u vazduhu, skretanja u levo i u desno, nije nešto što zahteva posebne veštine i skoro da je jednostavno kao vožnja bickla. Jedino što ove dve, sada već izuzetno poznate sportske discipline, razlikuje je osećanje straha, koji neće mnogo uticati na vas ukoliko vozite bicikl, dok će za mnoge biti faktor odustajanja od stavljanja ranca sa padobranom na leđa ili na primer jedrenja padobranom (paraglajdingom). Određena doza hrabrosti i rešenosti da se leti visoko, a da nije avionom, ipak mora da postoji.

Činjenici koliko ljudski um rapidno menja svet u kojem živimo svedoči i pravi trend u svetu, Indoor Skydiving, odnosno letenje u zatvorenom prostoru. Objekti u kojima je omogućen taj način letenja su napravljeni po posebnim parametrima, vrlo su bezbedni i imaju visokokvalifikovane letače-učitelje koji kroz kratku obuku sve zainteresovane pošalju u visoki tunel u kome se zaista leti.
U svetu ne postoji mnogo ovih "magičnih" tunela, verovatno zbog zahtevnih kriterijuma oko izgradnje koja isickuju velika finansijska ulaganja. Najviše ih ima u Americi, onda i u Evropi i Rusiji.

Kako bismo ti bolje dočarali o kakvom letenju je reč, preporučujemo ti da pogledaš novogodišnju promotivnu reklamu jednog Skydiving centra iz Gladbeka, Nemačka, koja zaista osvaja i izaziva želju da takvo poletanje/sletanje probaš što pre:



Slika je odavde.

Najnovije