Mingl kutak

Reč godine: "Omnishambles"

Reč godine: "Omnishambles"


Oksfordski rečnik engleskog jezika izabrao je za reč godine "omnishambles" što bi u slobodnom prevodu značilo "opšte rasulo".

Reč je izabrana posle godine koju su obeležili brojni propusti u britanskim medijima i vladi, a Rečnik je "omnishambles" definisao kao "situaciju koja je potpuno pogrešno rukovođena i prepuna grešaka i pogrešnih računica".

Oksford juniversiti pres svake godine prati promene u engleskom jeziku i bira reč koja najbolje odražava raspoloženje te godine. Izdavač uglavnom bira odvojeno britanske i američke pobednike. Ove godine, američki šampion je "gif", skraćenica za grafički format slika na internetu (graphics interchange format).

"Omnishambles" je kovanica pisaca satirične televizijske emisije "The Thick of It" (Usred stvari) i korišćena je za sve, od grešaka vlade u odnosima sa javnošću do priprema za Olimpijske igre u Londonu.

Leksikograf Suzi Dent rekla je da je reč izabrana kako zbog svoje popularnosti tako i zbog "lingvističke produktivnosti".

Ona je dodala i da je iz ove reči izvedena kovanica "Romneyshambles" koju je britanska štampa koristila pošto je američki predsednički kandidat Mit Romni izrazio sumnje u sposobnost Londona da organizuje Olimpijadu.

Izvor: Tanjug
Slika je odavde

Najnovije