Mingl kutak arhiva

Pavel Kuczjanski ili kad satira crta

Pavel Kuczjanski ili kad satira crta


Granice u umetnosti su beskonačne. One definišu i ukazuju, oslobađaju i uznemiravaju, afirmišu i sputavaju. Tvrdnja da autori i autorke, između ostalog, svoja umetnička dela doživljavaju kao oružje kojim menjaju svet ili barem to pokušavaju, sada je već postala opšteprihvaćena, posebno zbog činjenice da živimo u periodu šerovanja u kojem lako predstavljamo svoje mišljenje kroz određenu fotografiju, pesmu, ili neki citat. 

Poljski ilustrator Pavel Kuczjanski (Pavel Kuczynski) mudro koristi satiru kako bi predstavio današnju socijalnu, političku i kuluturnu realnost.

Na prvi pogled, njegove ilustracije se čine vrlo zabavnim, ali ako bismo se malo više udubili u njihovo razgledanje, videli bismo da one pokazuju neke izuzetno ozbiljne probleme današnjice. 

Rođen 1976. godine, Pavel je diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u Poznanu. Ovaj umetnik je počeo satirično da crta ilustracije 2004. godine, a do sada je osvojio 92 nagrade. Različita priznanja osim u Poljskoj, dobijao je u celom svetu, i to i dalje traje.

Primajući nagradu "Eryk" od Asocijacije poljskih karikaturista 2005. godine, Pavel Kuczjanski je uvršten u vrhunske poljske umetnike koji su osvojili najviše priznanja na međunarodnim takmičenjima.

Predlažemo ti da sad otvoriš Fejsbuk stranicu obožavatelja lika i dela ovog umetnika i pogledaš kako on doživljava svet u kome živimo. 

Najnovije