Mingl kutak arhiva

Upoznajte mračnog Geharda Demeca

Upoznajte mračnog Geharda Demeca


Gehard Demec je misteriozni umetnik o kojem bismo, kako on kaže, trebali da znamo da je rođen 1972. godine u Italiji i da trenutno živi u planinama Selva Gardena. On tvrdi da je dovoljno znati osnovne informacije o njemu kako bi se njegov specifični umetnički angažman prepoznao.

Ovaj autor poznat je po tome što izrađuje neverovatne drvene skulpture koje posmatrač može da razume samo onda kada opusti svoje misli. Mnogi njegova dela doživljavaju kao materijal za snove, a često karaktere ljudi iz svojih snova on predstavlja na surov način, nazivajući sebe večitim nadrealistom.

Današnja deca, izložba koja i dalje ostavlja bez daha, postavljena je u čuvenoj milanskoj galeriji Rubin i već nekoliko godina privlači pažnju brojnih posetilaca zbog čega je i jedna od kulturnih tačaka koje se obavezno posećuju u MIlanu. 

Autor svojom izložbom postavlja razna pitanja, pa se između ostalog pita šta žele deca koju on izrađuje, kakve priče ona skrivaju, da li stvarno pozivaju na neko mučenje, da li su izbeglice ili neki siročići.

Lica ove dece koja ne govore predstavljaju kontrast mnogim stvarima a ujedno ukazuju i na nevinost koja je prekinuta kako bi se uspostavila određena vrsta pravde, ali ne isključivo prema deci. Naime, svako izrađeno dete na izložbi ima određene nedostatke koji su na skulpturama prikazani udubljenjima, odnosno rupama na pojedinim mestima. Autor ovaj poduhvat objašnjava prikazom bolne istine koja postoji u svakom čoveku dok je dete, i kaže da rupe predstavljaju prošlost od koje se ne može pobeći. 

Skulpture Geralda Demeca vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a da biste se uverili o kakvoj moći percepcije je reč, pogledajte izložbu i dobro razmislite u šta gledate.

Fotografija je odavde

Najnovije