Mingl kutak arhiva

Uradite to zbog nekog drugog

Uradite to zbog nekog drugog


Malo toga vredi koliko i bezbrižni trenuci provedeni s osobom koju volite. Iako ostatak sveta ne prestaje da postoji samo zato što vas dvoje podižete prečke oko sopstvenog malog sveta, događa se jedan bitan momenat – vas prestaje da bude briga.

S obzirom na to da mi je nemoguće da zamislim realističan ljudski svet bez briga, biće da su reč „bezbrižno“ izmislili isti oni ljudi koji su otkrili umirujuće dejstvo prisustva voljenog bića. To je neko ko nema moć da reši vaše probleme, niti se uslovno trudi da to učini za vas, ne maše štapićima i ne izvodi nikakve pokuse.

Taj neko vas natera da probleme rešavate sami za sebe – onako kako je jedino i moguće – pružajući vam bezrezervnu podršku. Ne može da uradi stvari umesto vas, ali može da vas motiviše da ih uradite bolje nego što ste očekivali. Ne može da sintetizuje sreću za vas, ali može da se zalepi tako da vaše telo počne samo da je stvara.

Dobro je poznata izreka: „Suprotnosti se privlače.“Poenta pronalaženja partnera i zbližavanja nije u tome da pronađemo nekog ko ima sve ono što mi nemamo kako bismo mogli parazitirati na njegovim/njenim osobinama, veštinama, znanjima, parama i stvarima; nekog ko će umeti da za nas uradi sve ono što mi ne možemo ili ne želimo. Poenta je pronaći nekog ko će nas podstaći da radimo na sebi i za sebe; ako već nismo u stanju da to počnemo da činimo zbog ljubavi prema sopstvenoj ličnosti, a da to ne preraste sebičluk i samoljublje; onda valja pronaći nekog zbog kog ćemo se truditi.

Malo nas je u stanju da smogne snage da se šutne u sopstvenu zadnjicu samo zato što nešto u našem životu ne valja. Ako nas to ne remeti puno, većina će odabrati da s tim i živi, jer „nema se vremena“ za bavljenje takvim „sitnicama“. Životi su nam isuviše glomazni i zauzeti. The end.

Nemojte onda više nikakvu odluku o novogodišnjim promenama u svom životu da donosite, koja je zbog vas kao vas; verovatno je nećete ni ispoštovati do kraja. Obavežite se da uradite nešto zbog nekog drugog; ili za nekog drugog. Ulozi su tada veći, sada ste odgovorni prema još jednoj osobi. 

Greške i neuspehe sami sebi najlakše praštamo, a ovaj svet je lepši kada ga podelimo sa nekim. 


Autorka je Jovana Georgievski. 
Fotografija je odavde

Najnovije