Mingl kutak arhiva

Tumblr. - dnevnik u slikama

Tumblr. - dnevnik u slikama


Ako ste nekad naleteli na internet stranicu zvanu Tumblr, preleteli pogledom i pomislili “Ah, još jedan sajt u nizu prepun slika!”, vratite se i osmotrite ga malo bolje, jer preko 50 miliona korisnika ove mreže sigurno tako ne misli. Jednom kad se navučete na ovaj sajt (a hoćete, i to vrlo brzo ako nas poslušate i date mu priliku), sate i sate provedene na njemu sigurno nećete posmatrati kao gubljenje vremena, već priliku da bolje istražite svoj svet, a i tuđi.

Ono sto Tumblr izdvaja iz mase bloging sajtova jeste pre svega mogućnost da se ceo vaš život, razmišljanja, želje, stvari koje volite, razočaranja i uspesi prenesu na novi nivo, dajući  svojevrsnu projekciju vašeg uma u vidu bloga, bilo da to radite svesno ili ne, upravo zahvaljujući fotografijama kao glavnom sredstvu izražavanja koje ne moraju biti vaše.

Ovo je sajt koji je za skoro 5 godina svog postojanja uspeo da okupi blogove ljubitelja svega i svačega, od mode, muzike, serija, životinja, filmova, hrane i dizajna enterijera pa do uvrnutih (a i duhovitih) blogova poput:

 http://sadstuffonthestreet.com/

 http://www.perezhamilton.com/

 http://catsthatlooklikeronswanson.tumblr.com/

 http://kanyedbythebell.tumblr.com/

Poznate ličnosti već uveliko koriste Tumblr kao platformu za samopromociju. Neki od njih su fotograf  slavnih Teri Ričardson (http://www.terrysdiary.com/), glumci poput Zoi Dešanel i Džozef Gordon Luita, ali i Lady Gaga, Britney Spears, Frank Ocean pa čak i Beyonce, koja je vrlo škrta na rečima kada je u pitanju njen privatni život, ali koja je rešila da sa fanovima podeli mnoštvo ličnih fotografija iz svog života upravo na Tumblru (http://iam.beyonce.com/).

Sve u svemu, ovo je mesto za obične i neobične ljude. Daje priliku za kreativno izražavanje ili prosto beg od realnosti, priliku da se nauči nešto novo, otkriju nova mesta, knjige, hobiji, ljudi, filmovi. Fotografije u .gif formatu su postali popularni u proteklih nekoliko godina zahvaljujući korisnicima ovog sajta i njihovoj kreativnosti.

Jako je bitno da su Tumblr blogeri uvek raspoloženi da vas podrže i posavetuju šta god da je u pitanju, jer ovaj sajt je jedna velika porodica. Ako ste veliki fan neke serije, uvek možete pronaći i zapratiti gomilu blogova koji dele vašu opsesiju i tako steći nove prijatelje, mada među blogerima mogu često nastati pravi onlajn ratovi kada su u pitanju omiljeni likovi iz fikcije. Jedna od specifičnosti Tumblra je i da na njemu nastaje sve više jezičkih termina koje ćete razumeti samo ako ste i sami tumblr bloger, kao što su na primer skraćenice i izrazi gpoy, otp, yolo, asdfghjkl, fandom, ships (vama ostavljamo da otkrijete šta znače na tumblr jeziku). Takođe, korisnici govore tečno sarkazam, tako da ako i vi vladate savršeno ovim jezikom, osećaćete se kao kod kuće. Tumblr je i sajt gde se magično pojavljuju gifovi nekog događaja 10 sekundi nakon što ste ga videli u živom prenosu. Za ono što vam se čini presmešnim na nekim od najpopularnijih sajtova a postavljate na fejsbuk da biste se smejali sa drugima postoji velika mogućnost da je nastalo baš na Tumblru. Ovde ćete sigurno zahvaljujući drugim korisnicima otkriti i knjigu koja će vam obeležiti život, film koji će vam promeniti način razmisljanja, a shvatićete i da taman kad ste pomislili da je doba u kome živimo osuđeno na kopiranje drugih, uvek postoje načini da se osmisli nešto kreativno i originalno. Ali pazite se, pravilo kojeg se svi pravi tumblraši drže jeste da se Tumblr NIKAKO ne spominje na fejsbuku, pa ni u javnosti.

Iako za ovaj sajt postoji duhovita definicija (koja nije daleko od istine), da je Tumblr kraj vašeg socijalnog života, on će sigurno učiniti onaj svet koji je samo vaš daleko lepšim, otkriće vam da postoji i te kako mnogo ljudi koji razmisljaju isto kao i vi, bilo da su to neke trivijalne ili pak stvari od životnog značaja, pružiće vam priliku da proširite polje interesovanja (a možda otkrijete neki novi talenat), i pružiće vam onlajn utočište kad god to poželite.


Autorka: Anja Matović
Fotografija preuzeta sa Tumblr-a :)

Najnovije