Mingl kutak arhiva

Stigao novi Majspejs

Stigao novi Majspejs


U vreme kada internet nije bio dostupan svima, svi koji su tada ušli u štos prvi put su se susreli sa Majspejsom (MySpace), u tom periodu jedinom društvenom mrežom koja je svoje korisnike povezivala prvenstveno putem muzičkih afiniteta. Ovde su se okupljali svi obožavatelji muzike, obični slušaoci ali i oni koji su je stvarali, bilo da su amateri ili profesionalni izvođači. Mnogi i dalje smatraju da je ova zajednica bila posebna zato što je komunikacija između korisnika bila vođena u jednostavnoj veb formi u kojoj nije bilo moguće promovisati sadržaje na način na koji se oni danas promovišu na najvećim društvenim mrežama. Takođe, Majspejs nije bio preplavljen veb reklamama osim u slučaju kupovine određene pesme ili naručivanja kompakt diskova različitih izvođača.

Nakon pojave Fejsbuka, Tvitera i drugih platformi za druženje, ova društvena mreža upada u veliku krizu, izgubivivši veliki broj svojih korisnika koji prelaze na originalnije mreže. Mnogi tvrde da je to bila posledica loše strategije razvoja koju je vodio izvršni tim ove kompanije.

Uprkos činjenici da više nije bio toliko poznat, Majspejs je ostao na internet tržištu. Više puta su ga redizajnirali, a zanimljivo je da je u međuvremenu i on postao stecište veb advertajzinga.

Nakon što se u medijima pojavila vest da je poznati pevač Džastin Timberlejk postao suvlasnik ove kompanije, najavljeno je da će nova platforma mreže biti predstavljena početkom 2013. godine što je i učinjeno pre nekoliko dana. Sada svi stari korisnici mogu da se prijave putem korisničnog imena i šifre koju su ranije imali, a oni koji tek žele da se priključe, mogu da se registruju besplatno ili putem svog Fejsbuk i Tviter profila.

Kako smo primetili, novi Majspejs je osmišljen i tako da izvođačima omogući neposredan kontakt sa fanovima. Kako bi privukli surfere, vlasnici Majspejsa su odlučili da objave na sajtu novi spot Džastina Timberlejka za pesmu Suit&Tie. 
Kada govorimo o dizajnu i funkcijama koje novi Majspejs nudi, verujemo da ćete biti oduševljeni, jer na primer, umesto skrolovanja dole-gore, ekran se pomera levo-desno, pa se zaista stiče utisak da šarate svoj zid i na njemu slušate muziku, nešto poput onlajn muzičkog spomenara.

Predviđa se da će veliki povratak ove zaboravljene društvene mreže uticati i na razvojnu politiku specifičnih društvenih platformi gde se isključivo sluša muzika, poput last.fm-a, Grooveshark-a i sličnih.

Proverite da li vam se dopada, kliknite ovde i razmislite gde ćete sve šerovati svoje sadržaje.

Fotografija je odavde.

Najnovije