Mingl kutak arhiva

Danas je Depresivni ponedeljak

Danas je Depresivni ponedeljak


Ako se ne osećaš preterano srećno i veselo izgleda da za to ima razloga jer danas je, prema nekim tvrdnjama, najdepresivniji dan u godini, takozvani Tužni ponedeljak (Blue Monday).

Iako ponedeljak ljudima i nije najomiljeniji dan u nedelji, trećem ponedeljku u januaru je dodat i epitet nadepresivnijeg dana u godini.

Teoriju o ovom ponedeljku prvi je 2005. godine izneo Klif Arnal, lektor sa Univerziteta u Kardifu. Arnal smatra da je treći ponedeljak u januaru dan kada svi “svode račune” – kada nam račun u banci isprazne novogodišnji pokloni i provod, kada shvatimo da nismo održali novogodišnja obećanja, na šta se nadodaje loše vreme i stvara kompletna slika sivila, neuspeha i slomljenosti.

Arnel je postavio i formulu za izračunavanje raspoloženja za taj najtužniji dan koja glasi:

DUGOVANJA + RAZORENE ILUZIJE – SUNČEVA SVETLOST = TUGA
 
Mnogi su ovu teoriju kritikovali, a zanimljivo je da se i sam Arnal distancirao od formule koju je smislio jer ga je, kako kaže, jedna poznata turistička agencija platila da je osmisli i objavi.

Bilo da je teorija ispravna ili ne, ima leka za tugu. Stručnjaci savetuju da se malo više potrudimo i preznojimo u rekreaciji koja treba da bude redovna, jedemo zdravo i ne pijemo veštačka i alkoholna pića.

A kao što postoji najtužniji, prema ovom lektoru postoji i najsrećniji dan, a to je treći ponedeljak u junu, kada zaboravimo na potrošeni novac, neispunjena obećanja, a i sunca ima na pretek.

Inače, stvarni istraživači imaju svoje podatke o tome koji bi dan mogao da bude najdepresivniji u godini.

Naime, sajt Moodscope.com, na kome desetine hiljada članova širom sveta redovno sami ocenjuju svoje raspoloženje, saopštio je da je, prema tim empirijskim rezultatima, dan u kome je raspoloženje posetilaca bilo najlošije 20. mart.

Za utehu Klifu Arnalu, drugi na listi je 3. januar, dovoljno blizu depresivnom ponedeljku, iako iz sasvim jasnih razloga i bez izmišljenih formula - za većinu ljudi to je dan kada se posle praznika vraćaju na posao, ili se posvećuju učenju.


Fotografija je odavde.

Najnovije