Mingl kutak arhiva

Američka inauguracija iz svemira

Američka inauguracija iz svemira


Prethodnih dana u javnosti se mnogo govorilo o velikoj ogranizaciji inauguracije američkog predsednika Baraka Obame koji se po drugi put obratio svom stanovništvu u velikom parku National Mall davajući čime je zvanično otpočeo njegov drugi predsednički mandat.

Opšte je poznato da su američki građani veliki obožavatelji ovakvih skupova i da redovno izlaze i podržavaju svoje lidere. Na dan kada njihov predsednik polaže zakletvu oni ne idu na posao i spremaju se za televizijski prenos, a mnogi odlaze i u Vašington. Pored patriotskog motiva kako mnogi kažu, veliki broj okupljenih želi da čuje i vidi poznate ličnosti, najčešće velika muzička imena koje nastupaju uživo u čast predsednika. Da nije reč o praznoj priči svedoči činjenica da je nekoliko hiljada ljudi pred ovogodišnju inauguraciju čak 12 sati ranije došlo u park kako bi zauzeli mesta u prvim redovima. 

Ono što je pak najviše privuklo pažnje publici iz različitih delova sveta je podatak da je 21. januara kada se događala inauguracija, na skupu bilo preko 1.8 miliona ljudi. Kako bi sve slikovito prikazala i još malo privukla pažnju na pomenuti skup, Nacionalna Vazduhoplovna i Svemirska Administracija (NASA) objavila je dve neverovatne fotografije na kojima se vidi koliko je zapravo posetilaca došlo na događaj. Kada ih budete otvorili, u prvi mah će vam se činiti da ništa ne vidite osim arhitekturnih zdanja, ali zumirajte ih i videćete o čemu govorimo. Na nekolicini sajtova smo naišli na komentare gde se navodi da ovaj skup iz svemira u mnogo čemu podseća na mravinjak. 

Fotografije su ovde.



 

Najnovije