Mingl kutak arhiva

10 zanimljivih činjenica o Čarlsu Dikensu

10 zanimljivih činjenica o Čarlsu Dikensu


Opšte je poznato da je književni heroj Čarls Dikens u svojim romanima pisao o siromaštvu, nepravdi i kriminalu sa velikom dozom humora stvarajući tako slike u kojima se najniži stupanj ljudskosti prikazuje kroz niz komičnih scena. Mnogi kažu da je to u velikoj meri uticalo na veličinu njegovih knjiga, s obzirom da su njegova dela poprilično obimna.

Autor Olivera TvistaBožićne pričePriče o dva grada i drugih klasika je mnogima bio čudan. Kažu imao je čudne navike, ali je bilo zanimljivo naći se u njegovom društvu. 

U to ime, mi smo pronašli 10 interesantnih činjenica koje sigurno ne znaš o Dikensu:

1. Imao je kućnog ljubimca - gavrana Gripa
Nakon što je gavran uginuo, Dikens ga je preparirao - što možeš da vidiš ovde. Sada se Grip nalazi u muzeju u Filadelfiji. 

2. Sam se obrazovao
Školu je napustio u 15. godini kada se legalno zaposlio kao službenik ne bi li finansijski pomogao porodici.

3. Imao je tajnu odaju
U svojoj kući blizu Kenta, pisac je sagradio vrata koja su izgledala kao polica za knjige, iza kojih se nalazila skrivena soba.

4. Obožavao je nadimke
Delili su mu različite nadimke, što je njega činilo još srećnijim. Zvali su ga Revolver,JedinstveniSvetlucavi. Čak je i svojoj deci dao nadimke, poput: Chickenstalker Skittles.

5. Divio se magiji 
Jednom je nastupio u mađioničarskoj emisiji, rekavši da to čini za svoje prijatelje. Tada je sebi nadenuo umetničko ime Nenadmašeni prizivač duhova u kojoj je izvodio različite trikove.Kažu da je bio sjajan iluzionista i da mu je ta uloga zabavljača odlično stajala.

6. Poznavao je stenografiju
Na njegovoj prvoj vizit kartici koju je delio svima već u svojoj 17. godini pisalo je da je profesionalni stenograf (osoba koja koristi posebno pismo u kojem jedan znak predstavlja reč ili celu rečenicu; prepoznavanje napisanog putem određenih jezičkih tehnika čitanja). Do 19. godine se bavio isključivo ovim poslom.

7. Naizmenično je pisao svoje romane
Kada je počeo da piše Olivera Tvista, još nije završio svoj prethodni roman, a malo potom počeo je da piše i roman koji je izdao posle Tvista.

8. Spasio je živote prijatelja i ostalih putnika nakon nesreće voza 
Smatra se da je Dikensa zadesio nesretni slučaj u kojem je voz skliznuo sa mosta. On i njegovi prijatelji su se nalazili u prednjem delu voza koji nije potonuo u reku i koji je ostao na mostu. Svedoci su tada tvrdili da je baš on odneo vodu u druge delove voza koji su bili u visu, a da je potom i pronašao ključ izbavivši tako sve preživele. New York Times se davnih dana bavio analizom ovog događaja u kojem je došao do podatka da se o samoj nesreći malo zna jer je uz pisca bila njegova ljubavnica koju je on dobro skrivao.

9. Verovatno je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj
Iako ovo nije nikad zvanično potvrđeno, verovalo se da je Dikens bolovao od određene vrste anksioznosti. Postoje mnogi primeri koji pokazuju koliko se pisac opterećivao besmislenim i preteranim pojedinostima. Na primer, gde god da je putovao sa svojom decom, neopisivo je besneo ako se stvari nisu nalazile na svom mestu. Zanimljivo je da bes nije iskazivao direktno, već je pisao poruke na papiru i ostavljao ih svojoj deci na krevetima.

10. Pomagao je ugroženim ženama
U vreme vrhunca njegove slave kada je bio vrlo uticajan, podržao je osnivanje Urania kuće gde su se školovale žene sa ulice. Pored toga što su naučile da čitaju i pišu, podsticao ih je da osnivaju sopstvene zanatske pogone i tako zarađuju sa svoj život.


Fotografiju smo našli ovde.

Najnovije