Mingl kutak

Devojka koja vozi bicikl u štiklama

Devojka koja vozi bicikl u štiklama


Play: Lana Del Rey - Ride

Moju priču bih najviše povezala sa rečima beskrajno inspirativne Lane Del Rej: ...I was always an unusual girl... Sprava na dva točka za mene je oduvek bila beg od stvarnosti, beg u beskraj, u neki moj, ljudima nepoznat i nesvakidašnji svet. Tamo sam odlazila kada sam ja htela, viđala sam boje koje sam ja stvarala, čula zvukove koje sam ja osmišljavala, pričala jezik koji sam ja razumela.
Jedan od prvih padova, susret sa betonom (kada sam već uveliko vozila bicikl, no eksperimentisala sam) bio je na čuvenom sestrinom ljubičastom novom bemiksu. Apsolutno je bio savršen, sa snažnim gumama, a opet pravom ženskom ramom. Sunčani dan, moja ulica, Stevana Semze, bicikl, drustvo i ja. Ja ovo društvo nisam videla. Za mene je postojao moj svet i ja. U trenutku kada me nosi brzina, sunce sija u lice, ja odlučno zatvaram oči, a potom puštam ruke. Neprocenjiv osećaj traje svega nekoliko sekundi, dok ne dotičem tlo. Beton. Jesam se udarila, i sada čak imam ožiljak, ali sam se smejala, najstrašnije, kako samo deca znaju. Smejala sam se jer sam po prvi put osetila moj svet. Na taj način sam naučila kako da se uvučem u svoje odaje. Bila je to vožnja biciklom. Oduvek sam se na biciklu osećala posebnom.
Kada sam želela da budem viđena kao glamur na točkovima kome nestaje trag u beskraju, ili sam želela da budem nevidljiva, bicikl je sve tolerisao. Vozila sam ga po kiši, snegu, oluji, letnjoj kiši, maglovitom i sunčanom danu. Uspela sam da dotaknem sunce, da se poigram sa vetrom, da izmaknem ledu. Brzina, osećaj slobode, osećaj autentičnosti, samoće, s druge strane ispunjenosti. Osmeh, tuga, radost, sreća, bol, beg, i za kraj moj svet - ja.
Počela sam kao mala, za osećaj saznala tamo negde u prvom osnovne, tajnu držala za sebe sve do sada. Zovem se Ana, imam dvadeset godina i studentkinja sam. I danas ćete uspeti da me vidite na čudnovatoj, elegantno-šarmantnoj stvarčici na dva točka. Potražite me u visokim, visokim štiklama, po noći. To sam ja, idem sa noćne žurke, vraćam se u koži deteta, doduše na visokim potpeticama, jer mi nesto iznutra, čak i na potpeticama od 18 cm jednostavno ne dozvoljava da sednem u taksi. Večita biciklistkinja.

Poslednji put sam vozila bajs tri dana za redom, u Somboru.
 

Autorka je Ana Parčetić.
Fotografija je odavde

Najnovije