Mingl kutak

Jednodnevni brak Gospodina Vuka

Jednodnevni brak Gospodina Vuka


Godine 1929. u studio fotografa Nacističke partije, Hajnriha Hofmana, ušetao je ljubazni čovek u godinama, sa smešnim brkovima i velikim šeširom. Mladoj asistentkinji neobične lepote predstavio se kao Gospodin Vuk. Čovek koji ima sve poželeo je nju. Lice koje nije sa naslovnice, telo koje se ne uklapa u tadašnje standarde lepote i mladost koja daje sjaj tim prelepim očima. Njemu su ličile na majčine. Godina je 1929. i Evropa je nakrato utihnula spremajući se za do tada neviđenu buru. I jedna veza koju ni smrt nije uspela da rastavi bila je u naletu sopstvene bure, gonjena strašću koja se iznenada stvorila između dva oprečna karaktera. Ona, sa srcem devojčice i on, čovek bez srca. Eva Braun i Adolf Hitler.

Od našeg prvog susreta, zaklela sam se da ću te pratiti uvek i svuda, napisala je Eva u jednom pismu svom voljenom. I pratila ga je - kroz pobedu njegove partije, rat, borbe, političke odluke, hirove i strasti. Pratila ga kroz ubistva pet miliona nedužnih ljudi. I konačno, pratila ga na putu u sugurnu smrt.

Ljubav, vera ili strast? Ili ipak, ludost? Ono što je Evu održalo u vezi sa Hitlerom za neke će uvek biti misterija. Niko od nas nema pravo da tvrdi koji je razlog njene odanosti, ali verujem da svako ima jedan u koji čvrsto veruje.

Sedamdeset godina kasnije, Evropa još uvek skuplja ostatke sebe, piše pesme i priča priče o velikom ratu. Dva tela su odavno spaljena. Dve duše su na nebu. Istina se uči u školi, teorije odjekuju širom sveta, a raj i pakao gube smisao. Da li je zvanična istorija samo jedna blistava laž ili ne? Šta je sve ljubav spremna da istrpi? Koji je razlog tolikom zlu? Odgovor znaju Adolf i Eva, ali mrtva usta ne govore.

Mesto na kome je Veliki vođa  rođen, krasi spomenik: Za mir, slobodu i demokratiju, nikada više fašizam, milioni mrtvih nas podsećaju. Savremena istorija kaže: Nikada više jad, strah, okrutna smrt. Nikada više Adolf Hitler. Ali zauvek ljubav koja ne zna za granice, razum i kraj.


Autorka je Katarina Pavlović
Fotografija je odavde

Najnovije