Mingl kutak arhiva

Ovo je "Persepolis"

Ovo je "Persepolis"


Persepolis je neobična priča u kojoj se može pronaći svako
obično ljudsko biće. Ispričana je na jednostavan način, crno-belom animacijom, a ipak obojena svim nijansama života i britkog humora. Iako zasnovana na autobiografiji Maržan Satrapi, radnja filma nam paralelno prikazuje i odlomak istorije jedne države, Irana. I to kakve istorije!

A ništa manje turbulentan nije ni njen život. Odrastajući u Teheranu u porodici intelektualaca i revolucionara, još kao devojčica slušala je priče rođaka, političkih zatvorenika i komunističkih ideologa, o borbi za bolje sutra. I dok je gledala filmove o Brusu Liju i maštala o tome da postane proročica, izrasla je u pravu malu buntovnicu. Nju ni strogi islamski zakoni ili nošenje hidžaba ne sprečavaju da javno iznosi svoje mišljenje, da i dalje sluša zabranjenu zapadnjačku muziku i nosi jaknu sa natpisom: Punk is not ded! No, ovakvo ponašanje, posebno u ratom zahvaćenom Iranu, iako podržano od strane njenih roditelja, moglo ju je dovesti u velike neprilike, te oni odlučuju da je pošalju na školovanje u Beč. I preživevši rat u svojoj zemlji, u tuđoj zamalo da izgubi život. I to zbog nesrećne ljubavi!

Zbog nostalgije i nade da će život biti bolji nakon završetka rata, Maržan se vraća u Iran. No, ispostavlja se da je njena ličnost i dalje bila prevelika za još uvek stegnut Iran i ona ponovo odlazi u inostranstvo, pamteći savet svoje bake: Nikad ne gubi dostojanstvo, uvek budi iskrena prema sebi.

Persepolis je osvojio mnoge nagrade, između ostalog i nagradu žirija na Kanskom festivalu. Režiju potpisuju Maržan Satrapi i Vensan Parono, a glasove pozajmljuju Kjara Mastrojani, Ketrin Denev, Danijel Darju i mnogi drugi.


Autorka: Nataša Niškanović
Fotografija je odavde

 

Najnovije