Mingl kutak

Nauči da učiš

Nauči da učiš

Ma koliko nam neka tema bila zanimljiva, ma koliko voleli to što treba da učimo (a to je obično manji procenat gradiva, pogotovo u školovanju pre fakulteta ili više škole) nikome to nije omiljena aktivnost. Pogledate kroz prozor a sunce vas prosto doziva da izađete napolje, šetate, držite se za ruke sa nekim, pijete kafu... Sve u tom trenutku deluje zanimljivije od učenja. I jeste. Međutim, knjiga je tu pred vama, cvili i moli vas da je otvorite i primite znanje koje vam pruža. Takođe, i vi ćete cvileti ako ne naučite na vreme pa uslede sankcije od strane profesora ili roditelja koji samo čekaju da provirite iz sobe i da počnu svoje dobro poznato predavanje. Dakle, učiti se mora. Pošto se ne može izbeći, mora se učiniti zanimljivim.

Lično, volim da kad učim sebe ubeđujem da je to nešto najzanimljivije što sam ikada čitala i da na primer čitam nekim drugačijim glasom. Volim da se pravim da glumim nešto jer mi to pomaže. Ako sve čitam istim tonom desi se da brzo upadnem u kolotečinu i ne obraćam pažnju na to što čitam i misli mi brzo odlutaju (bez obzira da li čitam naglas ili su to samo glasovi u glavi). Takođe, predlažem deljenje lekcije na manje delove jer tako brže vidite rezultate. Ponekad je deprimirajuće kada jedna lekcija ima 20 strana bez nekih podnaslova, i vi čitate i čitate i čini vam se da tapkate u mestu i da ne napredujete uopšte. Zato podelite sebi zadato gradivo u nekoliko oblasti i onda kad vidite da ste došli do kraja nečega osetićete zadovoljstvo i bićete svesni napretka. Možete sebi da odredite neke nagrade za svakih npr 5 pređenih oblasti.

Pravljene pauza nije preporučljivo ali je neophodno. To već morate sami odrediti kolike i koliko česte vam odgovaraju, i trudite se da se ne opustite previše na pauzi. Obilni obroci na pauzi nisu preporučljivi jer će vam se onda dremanje učiniti još primamljivijim. Ostavite telefon u drugoj prostoriji, i udaljite se od svih izvora interneta osim ako vam to nije neophodno za učenje. Jedan klik vas na internetu može sa nekog informativnog sajta odvesti na neku društvenu mrežu ili ćete videti da je izašla nova epizoda vaše nove serije, pa ćete je časkom odgledati. Znam iz iskustva.

Budite kreativni i redovni iako znam da je ovo drugo jako teško i zahtevno. Takođe je bitno da sebe podsetite zašto to učite. Ne zbog ocene već zbog sebe. Iako to zvuči kao kliše. Ako ništa, možda to nekada unovčite u nekom kvizu :) Ako mislite da vam baš to nikada neće trebati, onda učite zbog ocene. Jer znate da će vam ta ocena doneti dobar prosek, a dobar prosek će vam doneti ili lakše upisivanje daljeg stepena studija ili lakše nalaženje posla.

Srećno dragi Minglovci :*

 

Autorka je Jelena Radivojević

Najnovije