Mingl kutak arhiva

Guske i timski rad

Guske i timski rad


U svetu tehnologije i kapitala, informatičke mećave i trke sa vremenom, sve češće zaboravljamo da se ključ napretka i uspeha nalazi tamo gde ga danas, najčešće i nažalost, najređe tražimo - u prirodi.

Šta ti prvo padne na pamet kad neko spomene gusku? Žargonizam u značenju glupa ženska glavo? Nakon toga dolazi i slika same životinje. No, neka te nakon čitanja ovog teksta guske asociraju na timski rad, jato životinja koje se drži zajedno i samo tako u grupi stiže do željenog cilja. Iskoristite ove savete da budete korak ispred drugih, ali u saradnji sa drugima.

Činjenica br.1

Kada jedna guska zamahne svojim krilima, to daje dodatni polet i olakšava letenje guskama koje se nalaze iza nje. Leteći u „V“ formaciji, jato gusaka može da leti 71% duže nego što bi to mogla svaka ptica pojedinačno.

Lekcija 1

Ljudi koji imaju zajednički pravac (cilj) i osećaj zajedništva, mogu svoj cilj ostvariti brže i lakše, jer putuju oslanjajući se jedni na druge.

Činjenica br. 2

Kada jedna guska ispadne iz formacije, ona ubrzo oseti teškoću i otpor koji letenje van jata podrazumeva. Ona se brzo vrati u jato kako bi iskoristila prednost snage zamaha guske ispred nje.

Lekcija 2

Kada bismo imali dovoljno razuma kao guske, ostali bismo u formaciji sa drugima koji idu u pravcu u kome želimo. Bili bismo spremni da prihvatimo njihovu pomoć i podršku, a svoju podršku ponudili bismo drugima.

 

Činjenica br. 3

Kada se ptica koja predvodi jato umori, druga ptica preuzima vođstvo, a prva se vraća na začelje kako bi iskoristila podsticajnu silu zamaha gusaka ispred nje.

Lekcija 3

Veoma se isplati imati praksu rotacije tokom obavljanja teških zadataka i deliti vođstvo u timu. Kao i u slučaju gusaka, i u timovima postoji međuzavisnost među članovima u pogledu veština, sposobnosti, specifičnih znanja i talenata, kao i resursa.


Činjenica br. 4

Guske koje lete u jatu gačući ohrabruju one koji su na čelu da održe brzinu kretanja.

Lekcija 4

Treba da vidimo računa o tome da naše gakanje bude ohrabrujuće. U timovima u kojima ima više ohrabrivanja i podsticanja među članovima, produktivnost raste. Moć ohrabrivanja koja dolazi od srca i počiva na osnovnim vrednostima tima jeste kvalitet koji treba svim našim timovima.

Činjenica br. 5

Kada se neka guska razboli, biva ranjena ili pogođena, druge dve guske automatski napuštaju jato i prate prvu gusku pri spuštanju, kako bi joj pomogle ili pružile zaštitu. One ostaju sa ranjenom guskom sve dok ne ugine ili se ne oporavi. Zatim, one polete u novoj manjoj „V“ formaciji ili se priključe nekom drugom jatu. 

Lekcija 5

Kada bismo imali razuma kao guske, ostali bismo zajedno i podržavali jedni druge i u teškim trenucima, a ne samo dok smo jaki i dok nam sve teče glatko.


Inspiraciju i fotografiju smo pronašli ovde.

Najnovije